Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihočeské památky mají za sebou velmi úspěšnou sezonu

Více než milion turistů navštívilo v letošní hlavní sezoně jihočeské památky ve správě Národního památkového ústavu. Oproti loňskému roku návštěvnost vzrostla o devět procent, což se podepsalo i na výnosech ze vstupného. Ty přesáhly výši 99,5 milionů korun.

„Vysokou návštěvnost zajistila památkám kombinace příznivého počasí, brzkého jarního otevření a lákavých kulturních programů. Trojici nejoblíbenějších památek tvořil i letos hrad a zámek Český Krumlov a zámky Hluboká a Červená Lhota. Ve srovnání s loňskem zaznamenal nejvyšší procentuální nárůst zámek Kratochvíle, kam zavítalo o 30 procent zájemců více,“ uvedla mluvčí Národního památkového ústavu, Územní památkové správy České Budějovice Jitka Skořepová.

V letošním roce se konalo mnoho kulturních a společenských aktivit, které měly mezi turisty také velkou odezvu. „Jihočeské hrady, zámky a klášter spravované Národním památkovým ústavem lákaly na více než pět stovek různorodých kulturních akcí, mezi nimiž nechyběly kostýmované, noční i speciální prohlídky, divadla, koncerty, šermířská vystoupení, hradní slavnosti, přednášky nebo výstavy,“ zmínila mluvčí.

Národní památkový ústav letos také spolupořádal prestižní Mezinárodní hudební festival Český Krumlov. Na něm vystoupil legendární německý tenor Jonas Kaufmann. K významným událostem sezony patřilo i připomenutí stého výročí úmrtí dvou významných šlechticů - Friedricha Egberta Dalberga v Dačicích a Adolfa Josefa ze Schwarzenbergu na zámku Třeboň.

„Jihočeské památky se již tradičně připojily k několika celorepublikovým kulturním aktivitám, jako je Mezinárodní den památek, Dny evropského dědictví, Víkend otevřených zahrad, z nichž stále větší popularity se těší Hradozámecká noc,“ uvedla Jitka Skořepová. „V průběhu již pátého ročníku navštívilo jihočeské hrady, zámky a klášter více než tři a půl tisíce zájemců. Také letos měli návštěvníci památek možnost využít věrnostní program Klíč k památkám, jehož bonusem je šestý vstup na jakýkoliv památkový objekt ve správě Národního památkového ústavu zdarma a příležitost zúčastnit se soutěže o zajímavé ceny.“

Za zmínku určitě stojí i fakt, že se v letošním roce jihočeské památky ocitly v hledáčku filmařů. Největší událostí jistě bylo natáčení snímku Emperor, ve kterém se představí oscarový Adrien Brody. Film vznikal na zámcích v Českém Krumlově a Jindřichově Hradci.

Zájem mezi diváky určitě vzbudí i nové zpracování klasické pohádky Boženy Němcové - Sedmero krkavců. Snímek, který má premiéru příští rok v únoru, točila režisérka Alice Nellis mimo jiné na hradě Zvíkov.

O památky projevili zájem i zamilované dvojice. Celkově se na nich odehrálo více než 500 svatebních obřadů. V posledních letech také roste trend, kdy lidé vyhledávají i méně známé, avšak neméně romantické zříceniny - například Kuklov nedaleko obce Brloh či Pořešín poblíž Velešína.

A co vy? Jaké památky jste v letošním roce navštívili?

Foto: Lubor Mrázek, www.ckrumlov.info

Štítky památky, jižní Čechy, Jihočeský kraj, úspěšná sezona, návštěvníci, Národní památkový ústav, zámek, hrad, Český Krumlov, Adrien Brody, Božena Němcová, Jonas Kaufmann, Alice Nellis, Dny evropského dědictví, Kratochvíle, České Budějovice, Hradozámecká noc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské památky mají za sebou velmi úspěšnou sezonu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.