Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kotvě se na lepší časy neblýská, kinu opět chybí peníze

Stejně jako vloni má českobudějovické kino Kotva problém utáhnout celoroční provoz. Zastupitelé proto budou na svém zářijovém zasedání hlasovat, zda město dá kinu další finanční injekci. Záměr neinvestiční dotace ve výši 250 tisíc korun už schválila rada města.

Provozovatel kina Kotva Jan Turinský upozorňoval představitele města již na začátku letošního roku, že částka 1,2 milionu korun na provoz nestačí. „Domluvili jsme se s ním, že kino bude do září provozovat a v případě nepříznivé bilance se na nás obrátí,“ sdělila Budějcké Drbně náměstkyně primátora Ivana Popelová.

Podle ní za špatnou ekonomickou situaci Kotvy může především obchodní politika distribuční společnosti Falcon, která je majetkově spřízněna se sítí multikin a menším kinům umožňuje promítat premiéry jejich filmů až s několikadenním zpožděním. „A také letos nebylo v kinech tolik filmových hitů, které by tam přitáhly diváky,“ jmenovala další z důvodů nižší návštěvnosti Ivana Popelová.

Jedním z věrných návštěvníků Kotvy je Dalibor Janoušek. „Pro nás, co bydlíme poblíž Lidické, je tohle kino perfektně dostupné. Navíc máme se ženou rádi to přátelské prostředí, při promítání nám nikdo nešustí u hlavy s igelitovými pytlíky,“ říká Budějčák, jenž pravidelně navštěvuje i letní kino v Háječku.

Zároveň poukazuje na několikanásobně vyšší dotaci, kterou z městské kasy dostává Jihočeské divadlo. „Myslím si, že město by mělo Háječek a Kotvu podporovat i nadále, vždyť je poslední tradiční kino v Budějcích,“ vzpomíná Janoušek na dobu, kdy ve městě ještě fungovala kina Vesmír, Jas, Kotva a Mír. „Přesto je podle mého názoru provoz Kotvy dlouhodobě neudržitelný,“ dodává skleslým hlasem.

Štítky kino Kotva, špatná ekonomická situace, dotace od města, kino, Drbna.cz, Háječek, Jihočeské divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kotvě se na lepší časy neblýská, kinu opět chybí peníze  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.