Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krumlovské otáčko zůstane na stejném místě

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově zůstane v zámecké zahradě na stejném místě. Točna musí být demontovatelná a na její novou podobu bude vypsána architektonická soutěž. Rozhodla o tom na svém zasedání komise ministerstva kultury.

Této alternativě jsou nakloněni čeští památkáři i výbor UNESCO, na jehož seznam Český Krumlov patří. „Sdílíme názor, že památky nemohou být jen statické a nevyužívatelné, vracíme se k barokní době, kdy se na zámeckých zahradách běžně odehrávala divadelní představení,“ uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Architektonická soutěž na točnu bude mít parametry mezinárodní, dvoukolové a vyzvané soutěže. Navíc další podmínkou je, že otáčivé hlediště bude mít maximálně dosavadní kapacitu 650 míst. Náklady na vybudování nové točny bude hradit její majitel, kterým jsou České Budějovice.

Podle jejich primátora Juraje Thomy (OPB) se cena nové točny bude pohybovat v řádech desítek milionů korun. „Vlastní investici v tuto chvíli konkrétně nepředjímáme. Začíná nové programové období, kde mohou být i výzvy na revitalizaci památek, ve kterých bychom mohli zažádat o podporu,“ řekl Thoma.

Generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková připustila, že v minulosti byla proti současné podobě otáčivého hlediště v prostorách zámeckého parku. Podle ní však stanovené kroky změní i náhled památkářů na tuto problematiku.

„Točna musí být demontovatelná, aby autenticita a integrita světové památky zůstala aspoň po polovinu roku nedotknutá a aby bylo možno vnímat zahradu v těch jejích vysokých památkových hodnotách,“ podělila se o svůj názor. Zároveň dodala, že i při zachování kapacity otáčivého hlediště by nová točna měla být objemově menší a nižší.

O modernizaci scény se vždy zasazovali představitelé Jihočeského kraje, Českých Budějovic a Českého Krumlova. Před časem podepsaly tisíce lidí petici na podporu zachování točny na jejím současném místě.

Kompromisní řešení s demontovatelnou točnou vychází z podobných příkladů ve světě. Obdobné řešení je uplatněno například při divadelních představeních ve Francii na Neptunově bazénu zámku ve Versailles nebo na zámku Chambord v údolí řeky Loiry.

Budoucnost českokrumlovské točny, kde se konají divadelní představení 56 let, byla dlouhodobým problémem, kterým se v minulosti zabývaly i předchozí vlády.

Zdroj: ČTK
Foto: www.otacivehlediste.cz

Štítky Otáčivé hlediště, zámecká zahrada, Český Krumlov, demontovatelné hlediště, ministr kultury, Daniel Herman, zámecký park, hlediště, divadelní představení, Ministerstvo kultury České republiky, Juraj Thoma, UNESCO, KDU-ČSL, České Budějovice, Naděžda Goryczk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emilián Vaněk

Celý problém vznikl tak,že při předávání podkladů na UNESCO tam záměrně památkáři neuvedli,že v prostoru před letohrádkem Belárie je Otáčivé hlediště.Kdyby se tak stalo UNESCO by s největší pravděpodobností nenamítalo. Současné Otáčivé hlediště je ideový návrh divadelního architekta Vladimíra Landy,bylo schváleno v projektové přípravě našimi památkáři zejména ředitelem Státního zámku Č.K. p. Pavkem,který a u toho jsem byl osobně si pochvaloval přítomnost otáčka,ve vztahu i k návštěvnosti společné se zámkem. Nyní tento stejný-důležitý- pán brojí na všech frontách proti němu. Poslední řešení,na kterém se dohodli s ministrem Hermanem není dobré. V době sezony,kdy sem přichází turisté tam nějaké otáčko bude čili to nevadí pohledům na kříž? A po sezoně,když se zahrada pro veřejnost uzavírá se bude demontovat a odvážet? /strojovna točny-převodovky-4x 22kW motory,rolny,ložiska a rozvodné skříně jsou v 3metrové betonové jámě pod točnou,která byla odstřílena na hranici možností,ve skále jež je podložím. Jeden z nápadů byl,že bude celá točna sjíždět do země a bude zakryta,tento nesmysl jsem poprvé slyšel od jednoho politického činovníka,který vůbec nevěděl,že i ta 3metrová "vana" byla odstřílena na hranici možností.Hrozilo by porušení letohrádku Belárie. (snad to takto stačí - v JD jsem pracoval 1974 - 94 ve funkci mistr zvuku,zažil jsem 3 podoby otáčka,poznal se osobně i s duchovním "otcem" OH-div.arch.Joanem Brehmsem. ) E.V.

Čtvrtek, 17. dubna 2014, 06:38Odpovědět

Vít Profant

Ještě by se slušelo napsat, jak ten "problém" vůbec vznikl.

Úterý, 15. dubna 2014, 10:53Odpovědět

Krumlovské otáčko zůstane na stejném místě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.