Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Legendární folková kapela Nezmaři slaví pětatřicetiny

Nezmaři, jedna z nejstarších kapel současné folkové scény, slaví tento týden pětatřicetiny. Své fanoušky provedla historií při středečním koncertu na domácí půdě v Budějcích. Na programu vystoupení ve velkém sále DK Metropol byly vedle vystoupení zajímavých hostů i vzácná videa.

Folkovou skupinu Nezmaři založili počátkem roku 1978 s Pavlem Zajícem ještě Zdeněk Hejkrlík, Zdeněk Svoboda a Luboš Hrdlička. Začínala jako scénická kapela Divadla dramatických textů (DDT), působícím pod křídly Jihočeského divadla, brzy se ale osamostatnila a začala se zúčastňovat různých přehlídek, a to vesměs úspěšně.

Od roku 2002 působí kapela v nezměněném složení: Pavel Zajíc, Pavel Drengubák, Jan Hlaváč a Šárka Benetková. V devadesátých letech se skupina zprofesionalizovala a postupem času se stala jednou z funkčně nejstarších kapel české folkové scény.

Tvorba Nezmarů se posunula od převzatých skladeb světových folkových hudebníků, opatřených vlastními texty, až k vlastní produkci písniček, doplněných příspěvky spřátelených hudebníků a textařů. Skupina je charakteristická vícehlasým vokálem s doprovodem akustických nástrojů.

Nezmaři každoročně odehrají přes sto koncertů v České republice a na Slovensku. Kromě plzeňských Port jsou držiteli dvou Zlatých klíčů. Tato prestižní cena se uděluje nejlepší skupině roku v kategorii Folk&Country. Na svém kontě mají 13 samostatných CD a DVD Nezmaři 30 let.

Zdroj: ČTK

Štítky Nezmaři, oslavy, 35 let, skupina, kapela, hudba, hudební skupina, Dům kultury Metropol, Pavel Zajíc, České Budějovice, koncert, Zdeněk Svoboda, Jan Hlaváč, Jihočeské divadlo, Česko, Slovensko, divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hawky

Vypadaji pořád mladě.......tak ať vám to brnká. :-)

Pátek, 11. října 2013, 08:34Odpovědět

Legendární folková kapela Nezmaři slaví pětatřicetiny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.