Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nad Vltavou se strhne multimediální Bouře

Velkolepá multimediální show, nejmodernější technologie, zábava pro celou rodinu. To jsou hlavní lákadla třetího ročníku audiovizuálního festivalu Vltava žije, který se uskuteční v pátek na Náplavce u Dlouhého mostu v Českých Budějovicích. Stejně jako vloni jsou očekávány tisíce návštěvníků.

Zábavný program začne už ve tři hodiny odpoledne a na své si přijdou děti i dospělí. Návštěvníci se můžou těšit na skákací hrady, malování křídou, atraktivní soutěže, autodráhu, projížďky v motorovém člunu na vodě a podobně. Chybět nebudou ukázky složek integrovaného záchranného systému, při nichž si můžou zejména ti nejmenší zblízka prohlédnout techniku i vybavení policistů, hasičů, zdravotnických a vodních záchranářů a kynologů. U Dlouhého mostu se také uskuteční 3. Setkání jihočeských dětských domovů a pěstounských rodin.

Ochuzeni nebudou ani milovníci živých hudebních vystoupení. Od půl páté zahraje u Vltavy začínající budějcká kapela Metal Mode s frontmanem Marothou, následovat bude legendární Oceán a populární mladá skupina Pub Animals. Po osmé hodině večerní náplavku rozezní koncert filmové a scénické hudby v podání Jihočeské komorní filharmonie, dětského sboru Carmina a sólistky Jitka Charvátové.

Ale to nejlepší přijde až kolem deváté hodiny večerní! Dvě velkoplošné vodní stěny, jedna z nich největší ve střední Evropě (je 50 metrů široká a 20 metrů vysoká), prostorová lasershow, vodní fontány, videomapping, vzdušná akrobacie, Tesla show, scénická vystoupení, to všechno s titulem Bouře. Zhruba čtyřicetiminutovou show uzavře výpravný ohňostroj komponovaný na hudbu. Koncept večerní show je navržen tak, aby ji mohli sledovat diváci z celého prostranství náplavky. Téměř celá se bude odehrávat nad hlavami přihlížejících.

„Naše multimediální show se po technické stránce posouvá do nejvyšší ligy. Všechno bude pracovat na takzvaný timekód. Celé představení je naprogramováno tak, že každá vteřina má ve scénáři přidělen svůj obraz, akci, zvuk a multimediální nástroj. Za jejím vznikem stojí více než čtyři měsíce intenzivní práce, jen na tvorbě animací se podílelo sedm animátorů,“ dává možnost nahlédnout od zákulisí režisér Rudolf Střítecký. „Stačí tedy zmáčknout knoflík a show pojede. Anebo taky ne...“ směje se. Současně ale připouští, že kdyby se náhodou na první pokus něco pokazilo, nebude váhat pustit celou projekci znovu.

Cílem autorů úchvatného multimediálního představení, které v minulém roce získalo prestižní mezinárodní ocenění ILDA Artistic Awards a bylo oceněno jako nejlepší ze 160 show z celého světa, je ukázat divákům emoce, vtáhnout je do příběhu, aby si ho zapamatovali a těšili se na příště. Kdo přijde, uvidí bouři ve všech jejích formách. Více než dvě stovky lidí, které se na realizaci projektu podílely, však doufají, že se na obloze neukáže ta skutečná. „Dešťová přeháňka show maximálně omezí. Ne všechna technika je totiž připravena na déšť. Naopak laserům slabý déšť prospívá,“ dodává Střítecký.

„Díky této akci se nám daří propojit všechny generace, nevyjímaje teenagerovské skupiny, která si velmi pečlivě vybírá, jak bude trávit svůj volný čas. Očekáváme i návštěvu diváků ze vzdálených koutů České republiky. Budeme rádi, pokud se bude tento projekt dál rozvíjet, třeba až na mezinárodní úroveň,“ říká jednatelka pořádající agentury Art4Promotion Lenka Střítecká. „Chceme lidi pobavit, ať už přijedou odkudkoliv. Díky potenciálu tohoto eventu se budeme snažit do ní zapojit co nejvíce subjektů. Je takovým dítětem Budějc, vznikla tady a hodláme ji pořádat i v dalších letech,“ doplňuje svou manželku Rudolf Střítecký.

Generálním partnerem akce je Jaderná elektrárna Temelín Skupiny ČEZ, která na jihu Čech podporuje přes 300 společenských, kulturních i sportovních událostí. „Jsme hrdí, že můžeme být generálním partnerem této akce, která nemá v jižních Čechách svým rozsahem, počtem diváků i kvalitou obdoby. ČEZ se bude účastnit i aktivně umístěním Energy zóny, kde si budou moci návštěvníci odpočinout a načerpat energii, ale také charitativním Oranžovým kolem. Minutu šlapání každého aktéra přepočítáme na peníze, které věnujeme organizaci APLA a Centru Bazalka,“ uvedl vedoucí Útvaru vnitřních a vnějších vztahů Jaderné elektrárny Temelín Petr Šuleř.

Finanční injekce nakonec připluje po Vltavě i z budějckého magistrátu, který se rozhodl podpořit festival až na druhý pokus. „Mrzí mě, že vloni město tento festival nepodpořilo. Kulturní komise tehdy doporučila jiné projekty. Letos to dopadlo stejně, až dodatečně po rozsáhlé diskuzi rady města byla schválena částka 100 tisíc korun. Této akci přeji, aby se tady udržela a konala se každoročně. Ohromně si vážím všech organizátorů a firmy, která i přes svůj mezinárodní úspěch podniká na území města a dokáže pro Budějčáky udělat takovou show. Budu se snažit, aby i ostatní kolegové pochopili, že Vltava žije má pro město přínos,“ nechal se slyšet 1. náměstek primátora Miroslav Joch.

Štítky Vltava žije, audiovizuální festival, Vltava, Bouře, České Budějovice, náplavka, Dlouhý most, festival, zábava, program, ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín, projekt, Česko, Jitka Charvátová, Miroslav Joch, Tesla Motors, Jihočeská filharmonie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad Vltavou se strhne multimediální Bouře  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.