Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oslava letního slunovratu ve stylu známého komiksu

Asterix, Obelix, Panoramix, kotel s podivným nápojem, siláci tahající na zádech obrovské kameny, ženy oděné v kožešinách. Žádná pohádka, ale Slavnosti letního slunovratu v Holašovicích.

V sobotu se z keltského opida v Třísově vydala skupina Keltů k novodobé megalitické stavbě přezdívané Holašovické Stonehenge. Cestou se k nim přidaly i známé postavičky z daleké Galie, které sebou přivezly recept na kouzelný nápoj, aby všem šla práce lépe od ruky.

Ve dvě hodiny dorazil celý průvod na krásné místo, kde už na ně čekala pěkná řádka zvědavých návštěvníků. Program tak mohl začít. Vařil se kouzelný nápoj, který bylo možné i ochutnat, tahaly se i dřevěné sáně s májem, který byl za asistence siláků postaven a zahrnut obrovskými kameny, slavnostně se usazovala na vršku socha keltského válečníka a hlavně si každý užíval klidu, pohody a krásného počasí.

Děti ani jejich rodiče neměli o zábavu nouzi. Bylo možné si vyzkoušet hod sekerou, kopím či zastřílet si z luku, zahrát si na africké bubny nebo djembe, projet se na koních i si nechat pomalovat obličej.

Horké počasí nahrávalo stánkařům nejenom s chmelovým mokem, ale hlavně zmrzlinou, kde se fronta netrhla. Naštěstí byl pro návštěvníky připraven obrovský stan, kde se mohli ukrýt před silou slunečních paprsků. K poslechu zde hrála irská tradiční hudba skupiny Jauvajs a soubor Coiscéim tančil irské tance.

Slavnosti letního slunovratu v Holašovicích

Pondělí, 24. června 2013, 11:25

Přípitek Panoramixe z daleké Gálie
Lahodný elixír síly

Štítky Slavnosti letního slunovratu, Holašovice, Holašovické Stonehenge, nápoj, slunovrat, styl, Obelix, Asterix, Panoramix, slavnost, komiks, Galie, Třísov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oslava letního slunovratu ve stylu známého komiksu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.