Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Otázka pro radní města i kraje: Co bude s KD Slavie?

Jaká je budoucnost KD Slavie? To je otázka, kterou si možná pokládá nejeden Budějčák. Strategicky velmi dobře umístěný objekt s bohatou historií, výrazná budova, místo, které mělo a stále má mezi některými lidmi takřka kultovní postavení.

To všechno hlavně díky klubům, které zde jsou a v minulosti byly. Zároveň ale také dům, který nemilosrdně stárne. Slavie je momentálně aktuálním tématem jak pro město, tak i pro Jihočeský kraj.

Mluví se mimo jiné i o tom, že by se do prostor, které by se musely zrekonstruovat, mohla přestěhovat Jihočeská komorní filharmonie. Jak ale politici upozorňují, vše je momentálně pouze ve fázi plánování a debat. Nic není definitivní.

„Na nedávném společném jednání rad města a kraje, kde bylo hlavním tématem letiště, se předmětem diskuze stal i KD Slavie. Konkrétně šlo o otázku, zda by tam mohla najít své zázemí Jihočeská komorní filharmonie,“ potvrdil první náměstek primátora Miroslav Joch.

„Od té doby se uskutečnilo už několik pracovních setkání radních, do jejichž gesce kultura spadá, konkrétně tedy Ing. Popelové a JUDr. Vytisky, společně s pracovníky příslušných odborů. Půdorys této pracovní skupiny rozšíří ještě zástupce filharmonie a  manažer KD Slavie. Očekává se, že sdělí, jestli a za jakých podmínek filharmonici ve Slavii mohou být,“ dodal náměstek.

Řešit se bude samozřejmě i to, jak moc finančně náročná by rekonstrukce společenského domu byla. „Až bude mít zmiňovaná pracovní skupina nějaké hmatatelné výstupy, je dohodnuto, že opět zasednou obě rady,“ zmínil Miroslav Joch.

Jak z předešlého textu vyplývá, na investiční akci by se mohl podílet i kraj. Jakou měrou? To nyní ještě nikdo neví. Podle Radka Šímy, mluvčího krajského úřadu, všechno záleží na dalších jednáních, která mezi sebou město a kraj vedou.

Momentálně je vše skutečně na samém počátku. Těžko tedy říct, co s KD Slavie do budoucna bude, kdo v něm najde zázemí. „Není možné nyní odhadnout, jaká varianta bude realizována, kolik to bude stát a kdo a jakým dílem se na obnově Slavie bude podílet. Jisté ale je, že tento dům má své genius loci a patří k symbolům Budějovic, a proto je namístě udělat z něj důstojné a pěkné místo, kam budou lidé rádi chodit,“ řekl Miroslav Joch.

V objektu sídlí mimo jiné i Café klub Slavie. Provozovatelé samozřejmě sledují, jak se situace vyvíjí. Zda třeba nebude klub v ohrožení... „Zatím se jedná jen o spekulace a tudíž i naše případné obavy by byly spekulace. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál,“ zmínil David Matějíček, který má na starosti PR a marketing klubu.

Ačkoliv má hlavní rekonstrukci KD Slavie teprve před sebou, alespoň dílčí opravy se uskutečnily už vloni. V havarijním stavu totiž byla střecha a krovy. Stavba vyšla na více než šest milionů korun.

Štítky KD Slavie, rekonstrukce, České Budějovice, Jihočeský kraj, dům, Miroslav Joch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otázka pro radní města i kraje: Co bude s KD Slavie?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.