Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Radniční výstavní síň je plná roztomilých dětských prací

Byl to zajímavý rok. Vznikl slavný fotbalový klub AC Sparta Praha, v Košicích začala jezdit první parní tramvaj a ženy v Coloradu mohly konečně volit. Rok 1893 byl důležitý také pro Budějčáky!

Tehdy totiž vznikla 1. obecní česká škola v Českých Budějovicích, která dnes nese název Základní škola a Mateřská škola J. Š. Baara. Výročí 120 let od založení se škola rozhodla oslavit výstavou dětských prací, která měla tento týden ve středu vernisáž ve výstavní síni českobudějovické radnice.

„Řada osobností a spolků tehdy usilovala o pozvednutí českého školství,“ vrátil se ke kořenům školy její ředitel Vladimír Čunát. „Nakonec se podařilo postavit velkou budovu na rohu Jírovcovy a Baarovy ulice,“ dodal se slovy, že je škola důkazem toho, že se český život začal koncem 19. století v Českých Budějovicích prosazovat.

ZŠ a MŠ J. Š. Baara je známá mimo jiné folklórním souborem Bárováček, který má již více než půl století dlouhou tradici. Původně se jednalo pouze o dívčí soubor, který se ale začal velmi rychle rozrůstat. Na svém kontě má mnoho významných ocenění a úspěchů. Ve škole také působí dětský pěvecký soubor Carmina. Právě ten se ve středu odpoledne představil i návštěvníkům vernisáže.

Výstava ke 120 letům ZŠ a MŠ J. Š. Baara potrvá až do 7. února. „Podílely se na ní děti ze základní i mateřské školy,“ zmínil Vladimír Čunát. Dětské výtvory můžete vidět na několika panelech. Expozice je pěkně a přehledně uspořádaná, což potěší oko nejednoho návštěvníka.

Radniční výstavní síň letos nabídne hned několik zajímavých výstav. Školáky z Baarovy školy nahradí Dny slovenské kultury, které začnou v druhé polovině února. Program, který naleznete na stránkách města, je plný až do konce roku!

Štítky Základní škola a Mateřská škola J. Š. Baara, České Budějovice, oslavy 120 let od založení, výstava, vernisáž, výstavní síň, mateřská škola, AC Sparta Praha, Colorado, Košice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radniční výstavní síň je plná roztomilých dětských prací  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.