Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Řemeslný jarmark v Holašovicích vzali lidé útokem

Tkalci, kováři, lidoví umělci, perníkáři... Na 250 řemeslníků z Čech, Moravy, Slezska, ale i Slovenska a Maďarska obsadilo na tři dny náves v Holašovicích. Sedmnáctému ročníku Selských slavností přálo počasí, a tak do vesničky s památkami zařazenými do seznamu UNESCO na konci minulého týdne zavítalo třináct tisíc návštěvníků.

„Jsme maximálně spokojeni!“ hlásil Budějcké Drbně Jan Jílek, starosta Jankova, pod který Holašovice spadají. „Povedlo se úplně všechno - návštěvnost, počasí i organizace. Navíc program byl velkolepý,“ bilancoval hlavní pořadatel během pondělního odpoledne, kdy na malebné návsi postavené ve stylu selského baroka probíhal závěrečný úklid.

Velkým lákadlem pátečního dechovkového programu byly podle něj koncerty Babouků, Moravanky a Jižanů, v sobotu kromě úspěšných vystoupení Jožky Šmukaře a Schovanek proběhla soutěž o nejlepší jihočeské koláče a buchty a v neděli sklidili velký ohlas kapely Nezmaři a Hradišťan.

A že do Holašovic dorazilo skutečně velké množství návštěvníků, bylo patrné na první pohled. Všechna parkoviště praskala ve švech a mezi stánky s originálními výrobky byla doslova hlava na hlavě.

Snad každý po obhlídce staročeského jarmarku i ukázek lidské fantazie a tvořivosti využil příjemného stínu nabízeného vzrostlými lipami a mohl se zaposlouchat do hudebního programu. Pro děti byly připraveny řemeslné dílny, projížďky na koních a další atrakce.

„Výborná akce! Byl jsem překvapen dokonalou organizací již od příjezdu na parkoviště. Doporučuji holašovické slavnosti navštívit,“ byl nadšený Jarda Kukrál. „Stovka vstup, narváno a obyčejná voda za 25 korun. Pecka, co víc si přát... radši jet k vodě,“ oponoval pochvalným ohlasům v diskuzi na facebookovém profilu Budějcké Drbny Martin Hošna.

Pozitivní reakce na letošní ročník Selských slavností zcela převažovaly. Budějcké Drbně se ale ozvala čtenářka, která nebyla spokojena s jednáním organizátorů. „Při parkování vozíčkářů, které tam vlastně ani nebylo, jsem zažila příběh, kdy mi nejdřív pořadatel vyhrožoval přes policii odtahem a pak jsem se ještě setkala s hulvátským jednáním starosty,“ stěžovala si v mailu adresovaném redakci Naďa Jášová.

„S ohledem na kapacitu a vytíženost parkovacích míst pro vozíčkáře před holašovickým infocentrem mohlo dojít k tomu, že tady nebylo v určitém čase volné místo. V tom případě nebyla jiná možnost, než paní odkázat na přilehlé parkoviště, neboť se v tomto prostoru otáčely autobusy a mohlo by zde dojít ke kolapsu dopravy,“ reaguje starosta Jan Jílek.

Další z organizátorů však případ, kdy by toto nařízení někdo nerespektoval, nezaznamenal. „Reakce starosty mohla vyznít tak, že se cítí být obtěžován, neboť na organizaci této činnosti tady byli vyčleněni pořadatelé, kteří měli jasně zadané pokyny, a on měl na starosti především bezproblémový chod celých slavností. V době jejich zahájení si lze jen těžko představit, že odběhne z uvítacího ceremoniálu, aby zajistil zaparkování jednoho auta,“ vysvětlil pořadatel Petr Holba.

Úspěch letošních sedmnáctých slavností v Holašovicích současné pořadatele do dalších let zavazuje. „Je to pro nás do budoucna velká výzva a zodpovědnost zároveň. Selské slavnosti jsou svým charakterem, filozofií, ztvárněním choreografií, logistickou či organizací jedinečné a nemají v Čechách obdoby. To neříkám jenom já, potvrdila mi to většina stánkařů i vystupujících. Jenže nás na podzim čekají volby a bez mandátu nemůžeme cokoliv dělat. V současné době tak nemáme další ročník ve svých rukou. Nedokážu si však představit, že by se něco takového, kdy se na jihu Čech snažíme zachovávat lidové tradice, jednou přerušilo,“ nechal se slyšet jménem pořadatelů Jan Jílek.

17. Selské slavnosti Holašovice 2014

Úterý, 29. července 2014, 13:10

17. Selské slavnosti Holašovice 2014
17. Selské slavnosti Holašovice 2014

Štítky Selské slavnosti, Holašovice, staročeský jarmark, slavnost, Světové dědictví UNESCO, Česko, Jan Jílek, Maďarsko, Slovensko, Morava, Slezsko, Drbna.cz, řemeslo, Jožka Šmukař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řemeslný jarmark v Holašovicích vzali lidé útokem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.