Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Třeboňský Anifilm: v úterý představí Slast podle Švankmajera i psa Gromita

Do Třeboně to máme co by kamenem dohodil a tak se vám snažíme přinést i tyto informace z tolik diskutovaného Anifilmu, festivalového nástupce přemístěného AniFestu. Už v úterý v Třeboni odstartuje festival animovaných filmů. Soutěžní celovečerní filmy do Třeboně přijedou osobně uvést někteří z jejich tvůrců.

K trojrozměrnému Fimfáru  se očekává účast režisérek Kristiny Dufkové a Vlasta Pospíšilové a producentů Martina a Aleny Vandasových, film Skřítek a ztracený písek snů bude zastupovat jeho režisérka Sinem Sakaoglu a Carlos Eduardo Santa doprovodí svůj snímek Podivné předtuchy Leóna Prozaka. K doprovodným projekcím přijede mnoho dalších českých i zahraničních tvůrců.

Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm Třeboň 2011

3. – 8. května
Jedním z hlavních programů festivalu je Mezinárodní soutěž celovečerních filmů. Do soutěže se přihlásily snímky Metropie režiséra Tarika Saleha, Iluzionista režiséra Sylvaina Chometa, Ošklivé kačátko režiséra Garriho Bardina, Mastňák Boogie od Gustava Cova, Skřítek a ztracený písek snů režisérské trojice Jesper Müller, Sinem Sakaoglu a Helmut Fischer a Podivné předtuchy Leóna Prozaka, které režíroval Carlos Eduardo Santa.

Z domácích zástupců se o Cenu za nejlepší celovečerní animovaný film utkají snímky režiséra Jana Švankmajera Přežít svůj život a povídkové Fimfárum – do třetice všeho dobrého.

V Mezinárodní soutěži krátkých animovaných filmů, natočených profesionálními tvůrci, se utkají ty nejlepší, nejzajímavější a nejdiskutovanější kraťasy loňského roku. Anifilm představí výběr snímků, které se účastnily největších světových filmových přehlídek a jsou českému publiku jinak těžko dostupné. Autory snímků přihlášených do Česko-slovenské soutěže krátkých studentských filmů jsou studenti z českých a slovenských škol, které se zabývají animovanou tvorbou.

Nesoutěžní část festivalu tvoří několik sekcí. První z nich jsou Celovečerní filmy Jana Švankmajera, v rámci které mají diváci možnost shlédnout pět celovečerních filmů světoznámého a respektovaného režiséra. Do Třeboně putují filmy Něco z Alenky, Lekce Faust, Spiklenci slasti, Otesánek a Šílení. A tak spolu se soutěžním snímkem Přežít svůj život Anifilm představí kompletní kolekci Švankmajerových celovečerních filmů.
 

Bilance je také nesoutěžní přehlídka nejoblíbenějších animovaných celovečerních filmů z české distribuce za poslední dobu. Filmy Shrek: Zvonec a konec,Toy Story 3: Příběh hraček, Legenda o sovích strážcích, Já padouch, Megamysl a také snímky Rango a Rio, které jsou v distribuci právě v těchto dnech, potěší každého fanouška animace.

Do sekce Fokus patří kurátorské výběry zaměřující se na vybrané kulturní i pop-kulturní fenomény současné animované tvorby: přehlídky geografické, historiografické nebo tematické. V letošním ročníku se Anifilm zaměřil na současnou britskou, slovinskou a rakouskou tvorbu, představí filmy prestižní francouzské školy La Poudriére a uvede průřez kanadskou tvorbou. Divákům nabídne také tři krátké filmy, které byly v letošním roce nominovány na Oscara.

Nejmenší festivaloví diváci se mohou těšit i na oblíbené večerníčky České televize, z nichž mnohé budou mít v Třeboni premiéru. Dále uvidí seriál České pexeso, ve kterém se představí jednotlivé kraje České republiky, jehož režisérka Maria Procházková toto pásmo osobně uvede. Představí se také nové, ještě neodvysílané díly úspěšného seriálu Dějiny udatného českého národa.

Letošní Anifilm představí malým i velkým divákům i populární dvojici Wallace & Gromit z britského studia Aardman Animations prostřednictvím celovečerního filmu, kompletní kolekce krátkých filmů a jednoho seriálu. Režisér Nick Park vděčí Wallaceovi a Gromitovi za tři Oscary v kategorii Nejlepší animovaný krátký film. A diváci mu vděčí za spoustu chytré zábavy.

Soutěžní část přehlídky zahrnuje kategorie celovečerních filmů, krátkých animovaných filmů a krátkých studentských filmů, která se soustředí na oblast česko-slovenských škol. Vítěz každé soutěže získá kromě ceny také finanční obnos, celkem bude rozděleno 2 000 eur.

Sekce Bilance uvede nejoblíbenější celovečerní distribuční tituly za poslední dobu, v rámci Aardmanovské retrospektivy bude k vidění kompletní kolekce krátkých filmů a jednoho seriálu o pánovi a psovi se slabostí pro čedar a sušenky. Jejich stvořitel, režisér Nick Park, vděčí Wallaceovi a Gromitovi za tři Oscary v kategorii Nejlepší animovaný krátký film.

Své "osudové filmy" představí světoznámá estonská režisérská dvojice Olgy a Priita Pärnových.  Anifilm diváky seznámí i s výběrem toho nejlepšího, co nabídl poslední rok v Británii, Rakousku, Beligie, Slovinsku. Zajímavý by mohl být i průřez kanadskou animací 1975 – 2010 či filmy francouzské školy La Poudriére.

Doprovodný program potěší děti, zájemce o animační dílny i příznivce hudby. Oborové sdružení České hry a Anifilm společně organizují celodenní akci Game Day 2011 určenou profesionálům z oblasti elektronické zábavy a videoher.

Ve festivalových porotách zasednou mimojiné animátor a ilustrátor z Izraele Avi Ofer, irská režisérka Nora Twomey
(spolurežisérka známého celovečerního filmu Brendan a tajemství Kellsu),  filmový a televizní producent Vratislav Šlajer, který naposledy bodoval s filmem Pouta, režisérka, výtvarnice animovaných filmů a ilustrátorka Galina Miklínová, režisér Aurel Klimt či ředitel píseckého filmového festivalu Nad řekou Michael Havas.

ČTĚTE TAKÉ: Třeboňský zámek otevírá unikátní výstavu kostýmů a rekvizit z českých pohádek

Více informací najdete také na: ANIFILM

Autor: Redakce
 

Štítky film, Třeboň, Jan Švankmajer, festival, animovaný film, režisér, krátký film, Anifest, Sinem Sakaoglu, soutěž, Ceny Oscar, Fimfárum (kniha)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třeboňský Anifilm: v úterý představí Slast podle Švankmajera i psa Gromita  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.