Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Budějcích začala výstava o sakrálních památkách

Inspiraci pro letní toulky jihočeskou krajinou přináší výstava Drobná sakrální architektura jižních Čech, která začala v galerii Národního památkového ústavu v ČB. Návštěvníky upozorňuje na nejzajímavějšími boží muka, kapličky a kříže. „Potrvá do září a vstupné se na ni neplatí," řekla ČTK projektová manažerka Eva Neprašová.

V jižních Čechách se nachází více než 3000 staveb drobné sakrální architektury. Vyjadřují úctu k Bohu, připomínají tragické lidské osudy, anebo jen vytváří místo k zamyšlení a k odpočinku na daleké cestě. Zhruba osm set z nich je kulturní památkou. V ústředním seznamu nemovitých kulturních památek je tak evidováno 290 jihočeských božích muk, 241 kaplí, 290 kapliček a 23 zvonic a zvoniček. Díky grantovému programu kraje jich byla za 13 let téměř polovina opravena. Na restaurování dalších přispěl ČEZ a další donátoři.

Návštěvníci se na výstavě třeba dozví, že nejstarší dochovaná jihočeská boží muka se nacházejí na Strakonicku, pocházejí z roku 1492. Místu, kde stojí, se říká Na Žalosti.

„Boží muka byla podle pověsti postavena v místě, kde žalem zmožená usnula s dítětem v náručí mladá mlynářka. Trápila se nad tím, že její manžel propíjel hospodářství, protože se nemohl oženit s dívkou, kterou miloval. Mlynářka i dítě umrzly a v místě se posléze objevila studánka. Lidé tam pak postavili boží muka,“ uvedla Neprašová.

Rozmanité sakrální stavby nejen v jižních Čechách vznikaly od středověku až do současnosti. Odlišují se nejen svým slohovým stylem a pojetím výzdoby, ale také podle regionu, ve kterém vznikaly.

„Zejména v pohraničních oblastech je zřejmá úzká návaznost na hornorakouské a bavorské tradice. Celá Šumava a část Pošumaví je tak dokladem mnohonárodnostního středoevropského prostoru se společnými historickými a kulturními kořeny," řekl autor výstavy Pavel Hájek.

Řada božích muk, zejména na Vltavotýnsku se zase váže k válečným událostem minulých staletí.

Foto: www.npu-cb.eu

ČTK

Štítky křížky, kapličky, architektura, výstava, České Budějovice, Jihočeský kraj, Národní památkový ústav, ČEZ, Pavel Hájek, okres Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích začala výstava o sakrálních památkách  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.