Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V pátek ve Slavii dračení, v sobotu sladké mámení

Budějcký Café Klub Slavie má pro tento týden opět dvě neodolatelné hudební lahůdky. V pátek tam vystoupí pražská kapela Toxique s jejich novým albem Tips For Grown Up Kids. Neopakovatelnou jízdu dvou výtvarníků Petra Nikla a Ondřeje Smeykala si pak můžete vychutnat první březnovou sobotu.

Po mnoha měsících vymetání mejdanů vydává Toxique své třetí album Tips For Grown Up Kids, které představí v pátek od devíti hodin v Café Klubu Slavie. Kapela je díky svému osobitému stylu neodmyslitelnou součástí mezinárodní klubové scény a stálým hostem festivalových pódií a televizních show.

Veliké popularity dosáhli také díky přesahům do světa módy a designu i neúnavným hledáním způsobů spolupráce se špičkami těchto oborů. Po odehrání jejich pátečního koncertu bude probíhat after párty, které se budou Toxiuque samozřejmě účastnit, proto nepromeškejte svou šanci se s nimi setkat.

Sobotní akci s názvem Slovosleď pořádá občanské sdružení Teatrum mundi o. s., které se zabývá rozvojem kultury v regionech, ve spolupráci s Incogniti o. s. Účinkovat bude český malíř, fotograf, divadelník a hudebník Petr Nikl. Ten se podílel na zrodu pověstné umělecké skupiny Tvrdohlaví.

V roce 2005 se umělec, stejně jako Ondřej Smeykal, stal autorem koncepce výstavní expozice českého pavilonu na Expo v japonském Aichi, jež nesla poetický název Zahrada fantazie a hudby. Výtvarník se však nenechá zahanbit ani na poli literárním, a to například knihou Blázníček. Veršované panoptikum různorodých lidiček, seskládané z postaviček bláznivých, postav něčím vyčnívajících, postav zvláštně činorodých nebo postav zcela obyčejných.

Spolu s Petrem Niklem uvidíte českého profesionálního hráče na australský domorodý nástroj didgeridoo. Ondřej svým unikátním a svérázným projevem objevuje nové dosud neprobádané oblasti hry na didgeridoo a posunutím zvukových možností nástroje o několik řádů dále, tak pro současné interprety představuje velkou výzvou.

Mimoto je Ondřej, stejně jako Petr Nikl, absolventem pražské AVU a v Austrálii se zabýval studiem aboriginského skalního malířství na univerzitě v Canberre. S australským didgeridooistou Ianem Woodem založil kultovní skupinu Wooden Toys.

A na závěr pro vás Budějcká Drbna připravila malou perličku v podobě legendy o didgeridoo. Ta praví, že jistý aboriginský mladík rozdělával oheň a hledaje suché dříví nalezl dutý kmínek eukalyptu. Když jej zdvihl, všiml si spousty termitů pobíhajících v dutině nalezeného kousku dřeva. Mladíkovi bylo líto upálit bezmocné tvory a chtěl je vyfouknout z dutiny, kterou si sami vykousali. Přiložil rty ke kmínku, ale při prvním vydechnutí vzduchu se ozval zvláštní vrnivý zvuk, který sice termity nevyhnal, ale zato ukázal lidem cestu k jednomu z prvních hudebních nástrojů vůbec.

Foto: www.toxique.cz

Štítky Petr Nikl, Ondřej Smeykal, hudební skupina, Ian Wood, Světová výstava, Austrálie, Drbna.cz, Canberra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pátek ve Slavii dračení, v sobotu sladké mámení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.