Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vrcholem kulturní sezóny na zámku Kratochvíle bude Hradozámecká noc

Velké hradozámecké inventuře je věnován letošní projekt Po stopách šlechtických rodů, který již popáté realizuje Národní památkový ústav. Cílem je mimo jiné připomenutí aristokratických sídel a význam jejich majitelů v historii. Centrem projektu je zámek Kratochvíle.

„Pod názvem Renesance renesance představí proces a výsledky proměn, kterými zámek v posledních letech prochází. Jde o stavební a restaurátorskou obnovu vily, vytvoření zbrusu nové prohlídkové trasy rekonstruované podle inventářů posledních Rožmberků, tedy knih, do nichž se zapisovalo hodnotnější zámecké vybavení, i o nabídku kulturních akcí, jež zámku vdechují život, obnovují ducha renesance a přitom respektují atmosféru danou už jménem památky - Kratochvíle,“ uvádí mluvčí památkářů Jitka Skořepová.

Turisté budou mimo jiné upozorněni na léta skryté poklady, které se našly pod vrstvami nátěrů či hlíny. Úsměvné bude jistě vzpomínání na probíhající restaurátorské práce. Návštěvníci, kteří si tehdy zámek během prací přišli prohlédnout, odcházeli s vápnem i zlatem ve vlasech.

„Atmosféru a genia loci Kratochvíle, vybudované před více než 400 lety právě pro rozmarné zastavení ve shonu života, poznají nejintenzivněji návštěvníci kulturních akcí - koncertů, slavností a především Hradozámecké noci v sobotu 29. srpna. V průběhu této vrcholné události sezony zakusí návštěvníci Kratochvíle všemi smysly - ochutnají a ucítí ji na dobovém jarmarku, uslyší hudbu v podání špičkových interpretů, dotknou se věků sídlících v zámeckých zdech a na samý závěr spatří renesanční ohňostroj.“

Na jaké akce na Kratochvíli se můžeme letos těšit? Zde je přehled:

1. dubna - 24. května
Tančírna na fotkách a v barvě - Výstava fotografií pořízených na Tančírnách Kratochvíle v letech 2011 - 2014

22. dubna
prof. Martin Hilský: Shakespeare a zrod anglického divadla - přednáška

29. června - 2. července
Kinematograf Bratří Čadíků

25. července
Tančírna Kratochvíle 2015 - fotografická - černobílá až barevná

29. srpna
Hradozámecká noc - hlavní stan této celorepublikové akce

Připojí se i další památky

K Velké hradozámecké inventuře se ale připojí i jiné jihočeské památky. Červená Lhota nachystala na 16. května přednášku Tomáše Horyny na téma Proměny instalace expozice SZ Červená Lhota. Naváže na ni kastelánská prohlídka současné podoby interiérů prvního patra a podkroví.

Netradiční kastelánské prohlídky jsou v plánu také v Dačicích. Ponesou název Od sklepa po půdu a uskuteční se 14. června, 9. srpna a 13. září. 5. a 6. července a 13. září navíc proběhnou prohlídky instalovaných depozitářů dačického zámku, a to včetně historické koupelny barona Johanna Dalberga.

Několik zajímavostí chystá Landštejn. Zde se uskuteční například komentované prohlídky zaměřené na románskou stavbu. Budou koncipovány tak, aby si turisté uvědomili, co se zachovalo, co se podařilo obnovit a jakým způsobem probíhá péče o památky. Za zmínku také stojí fotografie v dětském koutku, které zobrazují ideální představu o románské hradě, stav hradu po roce 1771 a dnešní podobu.

Foto: zamek-kratochvile.eu

Štítky Kratochvíle, Hradozámecká noc, památky, Po stopách šlechtických rodů, výstavy, zámek, Národní památkový ústav, projekt, Rožmberkové, William Shakespeare, Martin Hilský, Kinematograf bratří Čadíků

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrcholem kulturní sezóny na zámku Kratochvíle bude Hradozámecká noc  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.