Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na jihu Čech vzniklo za pět let už 41 svazků registrovaného partnertví

Celkem 41 svazků registrovaného partnerství vzniklo na jihu Čech od roku 2006, kdy začal zákon o uzavírání partnerství osob stejného pohlaví v Česku platit. To v úterý sdělila mluvčí magistrátu v Českých Budějovicích Jitka Welzlová s tím, že naopak pět svazků už zaniklo.

V jižních Čechách tak svazek uzavřelo 25 gay a 16 lesbických párů. V sedmi případech šlo i o cizince.

“Jedná se o lidi ze Slovenska, Velké Británie, Irska a dokonce z Filipín nebo Thajska. Nejvíce svazků bylo uzavřeno v roce 2007, kdy jich bylo 12. V roce 2008 celkem 11,“ uvedla Welzlová.

Naopak nejméně do registrovaného partnerství vstupovali lidé v roce 2006, když zákon začal platit. Jednalo se o tří svazky, v roce 2009 byly čtyři.

“V letošním prvním pololetí vstoupily do svazku tři páry – jeden gay a dva lesbické a v druhém pololetí čtyři – dva gay páry a jeden lesbický,“ podotkla mluvčí magistrátu.

V jižních Čechách jsou také případy, kdy partnerství párů stejného pohlaví zaniknou. Celkem jich zaniklo pět – tři gay a dva lesbické.

Svazky registrovaného partnerství je možné uzavírat pouze prostřednictvím matrik v krajských městech. Na jihu Čech jsou to České Budějovice. Pouze výjimečně, na požádání a za poplatek lze svazek včetně slavnostního obřadu uzavřít jinde než na magistrátu.

V celé České republice uzavřelo od roku 2006 svazky 1181 párů. Jedná se o 831 gay a 350 lesbických párů. V126 případech šlo o cizince. Naopak zaniklo v republice 89 partnerství, z toho 47 mužských a 44 ženských.

V Česku uzavřelo registrované partnerství také několik známých osobností. Prvním párem tvořili zpěvák a herec Pavel Vítek a producent Janis Sidovský. Následně šlo třeba o herce a režiséra Lumíra Olšovského, který uzavřel partnerství se svým partnerem Pavlem Bárem, či tanečníka a choreografa Yemiho A.D. s partnerem Jaromírem Smetanou.

Autor: René Kekely, Mediafax

Štítky Česko, registrované partnerství, Jihočeský kraj, magistrát, partnerství, České Budějovice, Velká Británie, Slovensko, Thajsko, Filipíny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech vzniklo za pět let už 41 svazků registrovaného partnertví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.