Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Místostarosta Písku si stěžuje na budějcké Dynamo. Ukázal však jen neznalost fotbalového prostředí

Zdá se, že politická kampaň před nadcházejícími krajskými volbami naplno začala. Jak jinak si vysvětlit počínání místostarosty Písku a čísla dva na kandidátce PRO JIŽNÍ ČECHY (koalice Starostů, Občanů pro Budějovice a TOP 09) Josefa Knota, který se ve svém tiskovém prohlášení obouvá do fotbalových akademií v Jihočeském kraji. Nestaví je však na pravdivém základě.

Místostarosta Písku se v minulých dnech tvrdě opřel do mládežnických subjektů na jihu Čech. „Když jsem poprvé slyšel o Fotbalové akademii Karla Poborského, nezdálo se mi to vůbec jako špatný nápad. Mladí fotbaloví talenti z celého jihu Čech budou dostávat kvalitní přípravu a domovské kluby z toho budou profitovat lepšími výsledky ve svých soutěžích,“ říká Knot a stěžuje si na to, jakou cestou byla akademie založena.

Nemá však pravdu. Fotbalová akademie Karla Poborského je pouhou mládeží SK Dynamo České Budějovice a o tom, že na její vytvoření by volil transparentní veřejnou soutěž, jak v prohlášení zmiňuje, nemůže být řeč. Akademie nepobírá žádné dotace od Jihočeského kraje, Statutárního města České Budějovice ani Fotbalové asociace České republiky.

Knot má patrně na mysli Regionální fotbalovou akademii Jihočeského kraje. Jejím cílem je sdružovat několik desítek žáků osmých a devátých tříd. Tito talenti opravdu budou bydlet při studiu v Českých Budějovicích, budou zde trénovat, ale o víkendech nastoupí za své mateřské kluby. Díky kvalitním trenérům v akademii tak mohou svým celkům daleko více pomoci a jejich rozvoj bude rychlejší. Právě Regionální akademii Jihočeského kraje financuje Fotbalová asociace České republiky, Jihočeský kraj a Statutární město České Budějovice.

Krajský kandidát číslo dvě za koalici PRO JIŽNÍ ČECHY se také znepokojil nad velkým odchodem píseckých nadějí do SK Dynamo České Budějovice a přisuzuje to právě vlivu Fotbalové akademie Karla Poborského. „Jako zástupce města Písek se musím pozastavit nad skutečností, že do písecké fotbalové mládeže vkládáme jeden a půl milionu korun ročně a slibujeme si určité výsledky. Těžko jich ale dostáhneme, když do SK Dynamo, pod jehož křídly akademie působí, přestoupila skoro polovina píseckého mužstva do patnácti let,“ stěžuje si Knot.

Jenže místostarosta evidentně není dobře zběhlý ani v novém přestupovém řádu Fotbalové asociace České republiky, který je platný od 1. června letošního roku. Na všechny hráče totiž byly podepsány smlouvy o přestupu, ve kterých je kromě finančního plnění nad rámec tabulkové ceny garantována finanční participace při přestupu každého hráče do třetího klubu z SK Dynamo České Budějovice. Písek tak nepřijde vůbec zkrátka. Navíc od budějckého celku získal volbu na pět hráčů pro jejich A-tým.

„Já jen doufám, že vyjádření které jsem četl, je z nevědomosti dané problematiky a ne z politické akce, tak jak to nyní vypadá. Překvapilo mě, že nějaká strana dokáže dát vyjádření bez dotazu týkajícího se subjektu, protože je v něm řada nepřesností a mylných informací. Ta nejzásadnější je, že hráči odcházejí z klubů nikoliv kvůli fotbalové akademii, ale především díky novému přestupnímu řádu, který toto nově umožňuje všem hráčům a rodičům. Hráči by odcházeli, i kdyby akademie nebyla. Byla by škoda, kdyby měla Regionální akademie Jihočeského kraje získávat špatné jméno, protože je to po dlouhé době projekt, který je smysluplný a naprosto transparentní. Projekt, který pomáhá celému Jihočeskému kraji! Pro mě je to impuls k tomu, že je nutné informace o akademii veřejnosti opakovat a neustále ji informovat o její náplni, činnosti a cílech. Je otázkou, jaké priority a cíle má město Písek. To, že je o hráče daného klubu takový zájem z ligových klubů FK Příbram, FC Viktoria Plzeň či druholigového SK Dynamo naopak přece svědčí o velmi kvalitní práci klubu s mládeží,“ myslí si šéftrenér Regionální fotbalové akademie Jihočeského kraje Tomáš Maruška.

Jak zabránit šíření mylných informací o jednotlivých akademiích a vzbuzování rozporů mezi subjekty navrhuje předseda Jihočeského krajského fotbalového svazu. „Je nutné přejmenovat Akademii Karla Poborského, tedy mládež SK Dynamo, na jiný název a udělat k tomu mediální kampaň z důvodu transparentního vnímání obou spolků a jejich aktivit. Toto jsem již předjednal jak s Karlem Poborským, tak s Martinem Vozábalem a Miroslavem Dvořákem. Pak to bude úplně jasné,“ konstatuje Jan Jílek.

Štítky fotbal, Písek, SK Dynamo České Budějovice, Jihočeský kraj, Česko, Josef Knot, Karel Poborský, TOP 09, FC Viktoria Plzeň, 1. FK Příbram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

dan zelenka

Dojímá mě, jak se fotbaloví bafuňáři bijí za dobré jméno Regionální fotbalové akademie, přitom evidentně hází klacky pod nohy lidem, kteří skutečně s mládeží pracujou a s českým fotbalem to myslí vážně. Tohle stojí za to si přečíst http://www.jcted.cz/tomas-samec-majitele-klubu-fc-mas-taborsko-a-fc-pisek-jsou-znepokojeni/

Sobota, 30. července 2016, 20:03Odpovědět

Místostarosta Písku si stěžuje na budějcké Dynamo. Ukázal však jen neznalost fotbalového prostředí  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.