Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Viktor Vojtko: Jsem připraven řešit opravdové problémy města

PR článek

V nastavení moderního systému řízení, zlepšení komunikace a v rozvoji cestovního ruchu vidí svůj nezanedbatelný příspěvek Českým Budějovicím volební lídr hnutí Starostové a Nezávislí Viktor Vojtko. Tento čtyřicetiletý vedoucí katedry obchodu a cestovního ruchu, pedagog a vědec Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity vstoupil do politiky hlavně proto, že mu v ní chybí koncepčnost, využití nových poznatků v praxi a zapojení charakterních a schopných lidí do veřejného rozhodování.

Proč jste se rozhodl kandidovat?
Politiku sleduji už dlouho a vidím kolem sebe spoustu problémů, které by šlo určitě řešit lépe. A to zejména díky komunikaci města k občanům a s občany. Kdy byl například naposledy primátor města mimo radnici mezi lidmi? Politika je ale hlavně o lidech, nejen o technických řešeních a penězích. V tom vidím výzvu a také svůj potenciální příspěvek, protože s lidmi pracuji celý život a baví mne to.

V čem tedy vidíte největší problémy Českých Budějovic?
Když jsem zmínil komunikaci města s občany, tak my jsme si v červnu a červenci provedli u obyvatel drobný průzkum. Z něj vyplynulo, že jako největší problém vnímají aktuálně obyvatelé nepříliš překvapivě dopravu a parkování. Ale hned mezi další významné problémy patří již zmiňovaná komunikace města s občany, plány na rozvoj obce, práce městské policie, jednání úředníků, ceny bydlení nebo podmínky pro podnikání.

Mimo zpětné vazby od obyvatel je ale důležité i srovnání s jinými městy. A z něj také vyplývá řada problémů k řešení. Proč máme například nejdražší poplatek za odpady ze všech krajských měst, a ještě se má zvyšovat? Proč vydáváme ročně přes dvacet milionů za konzultační, poradenské a právní služby, když je na městě o deset procent víc zaměstnanců (bez městské policie) než ve zcela srovnatelném Hradci Králové? Proč patří Teplárna České Budějovice podle Hlídače státu mezi subjekty, které utajují nejvíce dodavatelů?

Těchto otázek bychom našli ještě víc a možná to vše má své racionální důvody, ale bez odpovídajícího vysvětlení si můžeme jenom domýšlet, komu se to hodí a proč.

Jak si představujete, že by se tyto problémy měly řešit?
V první řadě si myslím, že by vedení města mělo s odbornou péčí reprezentovat zájmy všech významných skupin obyvatel, nejen těch vybraných. A k tomu je nutné nastavit pravidla, která zajistí, že tyto zájmy budou jasně viditelné nejen při volbách, ale i v průběhu volebního období.

Shrnu-li to v úplně krystalické podobě, jde o to znát a navštěvovat různé části města, nebát se vyjít mezi lidi, ptát se jich na opravdové problémy, nastavit podle toho priority, problémy řešit na odborné úrovni včetně jejich zpětného hodnocení a umět svá rozhodnutí vysvětlit a obhájit. To se bohužel u stran, které v současnosti vládnou na radnici, neděje.

A co byste prosazoval jako první?
Jako první určitě každoroční reprezentativní dotazování občanů ohledně jejich spokojenosti a názorů na záměry a problémy města. Jeho výsledky by pak měly být veřejně k dispozici. A nejlépe by pak zlepšení celkové a dílčích spokojeností mělo být i jedním z měřitelných strategických cílů. Druhým krokem by měl být funkční městský elektronický zpravodaj, ve kterém se občané včas dozvědí, co a proč se chystá. Výhodou těchto nástrojů je to, že nejsou nijak finančně náročné, nicméně mají nezanedbatelný přínos.

Spolu s tím ale máme ve svém programu jako Starostové a nezávislí a Čisté Budějovice celou řadu dalších konkrétních návrhů a opatření pro zlepšení dopravy a parkování, veřejného prostoru a životního prostředí, vzdělávání, kultury, sportu a cestovního ruchu.  A také jsme k tomu schopni získat a využít zkušenosti z jiných měst, kde úspěšně působíme.

Budu rád, když se o tom čtenáři přesvědčí sami na našem webu. A pomůžou nám svým hlasem řešit opravdové problémy v Českých Budějovicích tak, aby tu opravdu chtěl žít každý.

Štítky volby, Starostové a nezávislí, Viktor Vojtko, lídr, České Budějovice, cestovní ruch, Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity, radnice, Teplárna České Budějovice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Viktor Vojtko: Jsem připraven řešit opravdové problémy města  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.