Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Strakonické komunální volby jsou neplatné, rozhodl krajský soud

Budějcký krajský soud zareagoval na stížnost lídra hnutí Změna pro Strakonice Karla Jánského. Ten napadl výsledky říjnových komunálních voleb ve Strakonicích kvůli kampani v rozporu s ústavou. Soud rozhodl, že výsledky jsou neplatné.

Volby vyhrál dosavadní starosta Břetislav Hrdlička se svým hnutím Strakonická Veřejnost. Jánskému se však nelíbila volební kampaň vítězného hnutí, podle jeho názoru byl průběh kampaně protiústavní. Tvrdí, že ve Zpravodaji města Strakonice, vydávaném radnicí, na výlepových plochách i na sloupech veřejného osvětlení byla zvýhodněna Strakonická Veřejnost.

Soud vyřkl rozsudek po zhruba měsíčním jednání, během nějž vyslechl třicet svědků. Mezi nimi byli i politici nebo ředitel místní nemocnice. Na základě jejich výslechů shledal výsledky komunálních voleb ve Strakonicích neplatnými. Uvedl, že volby ve Strakonicích byly v rozporu se základními právy garantovanými Listinou základních práv a svobod a Ústavou České republiky, neboť byla potlačena svobodná soutěž politických subjektů.

„Nemůžu tomu stále věřit. V ničem jsme nepochybili a nic špatného jsme neudělali. Podle nás měl každý politický subjekt rovnou šanci," řekl Hrdlička. Podle něj rozhodnutí soudu částečně omezí chod města. Rada může schvalovat zakázky do objemu dvou set tisíc korun, veškeré zásadní věci spadají do kompetence zastupitelstva. "V důsledku toho jsme paralyzováni. Můžeme teď ve Strakonicích maximálně rozhodovat o pronájmech městských bytů a podobně," uvedl. Dodal, že město bude muset příští rok začít hospodařit s omezeným rozpočtem.

Termín nových voleb určí ministerstvo vnitra. Politické subjekty se budou muset opět znovu registrovat na strakonickém městském úřadu.

Štítky Strakonice, volby, soud, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Ministerstvo vnitra České republiky, Ústava České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonické komunální volby jsou neplatné, rozhodl krajský soud  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.