Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Zimola chce jako člen ČSSD kandidovat za Změnu 2020

Předseda jihočeské sociální demokracie Jiří Zimola hodlá v krajských volbách v příštím roce kandidovat za hnutí Změna 2020. Jedná se podle něj o hnutí členů ČSSD i nestraníků. Za Změnu 2020 by mohli kandidovat i někteří další lidé z vedení jihočeské sociální demokracie. Zimola to dnes řekl ČTK. Stanovisko vedení strany ČTK zjišťuje.

Nemáme v plánu střílet do nohy ČSSD a ani stranu nějak štěpit. Je to určitá vize, s níž chceme do voleb jít, a vycházíme z modelu, který využil Michal Šmarda," uvedl Zimola.

Řekl, že Šmarda loni v komunálních volbách v Novém Městě na Moravě jako člen sociální demokracie vedl formaci Lepší Nové Město a stal se starostou. Předseda jihočeské ČSSD dodal, že Změna 2020 se otevře i adeptům z řad nestraníků, kteří prý nechtějí figurovat na kandidátní listině sociální demokracie. Šmardovo vyjádření ČTK shání. 

O registraci nového politického hnutí spojeného se Zimolou dnes informoval deník Právo, který uvedl, že o registraci hnutí Změna 2020 požádal na Zimolův popud radní Týna nad Vltavou David Slepička.

Zimola dodal, že nové hnutí je i důkazem toho, že někteří členové jihočeské ČSSD mají odlišný názor na fungování strany než celostátní vedení. Je to tak. Není tajemství, že jsme byli považováni kritiky a Zimola byl brán za rebela. Ale vzhledem k posledním předvolebním průzkumům se ukazuje, že ta kritika zřejmě nebyla lichá," uvedl Zimola.
ČSSD se delší dobu v předvolebních průzkumech pohybuje kolem pěti procent. Poslední analýza dokonce ukázala, že by se strana v případě voleb nyní do Poslanecké sněmovny vůbec nedostala.Zimola se domnívá, že založení nového hnutí přiláká na kandidátní listinu i zajímavé osobnosti mimo okruh ČSSD.

Mám informace od některých starostů, kteří mají blízko k myšlenkám sociální demokracie. Jen prostě z různých důvodů nechtěli za tuto stranu kandidovat," uvedl Zimola. Dodal, že nemá informace, že by se k hnutí hlásili i sociální demokraté z jiných regionů. Při registraci hnutí se neřeší, jestli je to pro daný kraj nebo oblast," uvedl.

Doposud největší úkrok od stranické linie představila ČSSD v Pardubickém kraji, která pro krajské volby zřejmě sestaví kandidátku s nově založeným hnutím Sdružení pro kraj. Jeho předsedou je starosta Letohradu Petr Fiala, jenž je jako nestraník krajským zastupitelem za sociální demokraty.

Zimola nehodlá opustit ČSSD ani po registraci Výzvy 2020

Zimola se nedomnívá, že by se dopustil něčeho, co by bylo proti sociální demokracii, řekl dnes ČTK. Podle svého vyjádření Zimola nevidí nic špatného na tom, když má někdo jinou vizi. Dodal, že se snaží hledat cesty, jak straně pomoci a proto zvažuje různé postupy. Pokud toto naše přemýšlení poslouží jako klacek do rukou těch, kteří nás za to chtějí vylučovat, ostrakizovat i kritizovat, tak je to pro sociální demokracii o to smutnější. A já opravdu nehodlám z ČSSD v tomto okamžiku vystupovat," řekl ČTK Zimola. 
Dodal, že má naplánovanou schůzku s předsedou Hamáčkem, na níž chce věci kolen hnutí Výzva 2020 probrat. Doufám, že mu budu moci vysvětlit vše z očí do očí a třeba i on toto své vyjádření přehodnotí," uvedl Zimola.

Autoři | Foto Redakce

Štítky volby, ČSSD, Jihočeský kraj, Jiří Zimola, Michal Šmarda, Česká tisková kancelář, Nové Město na Moravě, Petr Fiala, Jan Hamáček, Poslanecká sněmovna ČR, Právo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimola chce jako člen ČSSD kandidovat za Změnu 2020  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.