Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Napumpujeme krajské peníze do Vašich měst a obcí, říkají Martin Kuba, kandidát na hejtmana a odborný garant ekonomické části Tomáš Hajdušek

PR článek

Kraj má neskutečné možnosti a musí se mnohem více zapojit do toho, co je třeba v jihočeských městech a obcích postavit. Dnes je to pro většinu Jihočechů jen nějaký úřad v Budějovicích. Tohle se musí změnit.

Minulý týden se objevilo toto heslo jako jedno z hlavních hesel Vaší kampaně. Proč právě tohle? 
Když jezdíme s naším týmem po kraji a bavíme se s Jihočechy tak zjišťujeme, že pro většinu z nich je kraj nějaký úřad v Budějovicích. Někdo ví, že má na starost nemocnice, školy a nějaké silnice, ale víc než polovina lidí vlastně neví, co kraj dělá. A nemá pocit, že by jim nějak zásadně pomáhal řešit problémy, které mají u nich ve městech nebo obcích. A čím jsme dál od Budějovic, tak tím je tenhle pocit Jihočechů silnější. A když se dívám na současné vedení kraje, tak musím říct, že v podstatě oprávněně.

V čem je tedy ten problém a jak ho chcete změnit?
Chce to úplně jiný systém řízení. Jihočeši jsou přeci všichni, kteří žijí v obcích a městech jižních Čech.  Písečáci, Táboráci, Strakoničáci, Jindřichohradečáci, Krumlováci a všichni ostatní. A prostě řeší běžné problémy tam, kde žijí. No a na spoustě míst pořád chybí řada věcí. Ve Strakonicích potřebují rekonstrukci plaveckého bazénu. V Jindřichově Hradci zase opravit Tyršův stadion. V Písku jsou potřeba nové byty v lokalitě Žižkových kasáren a celou lokalitu je třeba dopravně napojit. Problém s pozemky pro byty mají i v Prachaticích. V Krumlově je městský hřbitov a krematorium v hrozném stavu. Řada menších měst a obcí nemá sama peníze na rekonstrukce nebo vybudování sportovišť. Třeba v Milevsku už roky řeší atletický ovál za asi 15 mil. Kč. V Katovicích potřebují novou školku. A malé obce mají často problém s kanalizací nebo vodovodem, který potřebují přivést a takhle bych mohl pokračovat. Navíc všude opravdu hodně chybí místa v domovech pro seniory. Jenže krajští radní dlouhodobě tvrdí, že tohle nemá řešit kraj, ale města a obce samy. Ty na to ale prostě často nemají. Přitom kraj hospodaří s rozpočtem víc než 20 miliard Kč a chlubí se, jak má přebytky. K čemu jsou ale přebytky, když Jihočechům chybí tyhle věci k běžnému životu.

Takže Vy chcete krajské peníze zapojit do těchto investic ve městech a obcích?
Ano. V našem týmu máme Ing. Tomáše Hajduška, který je špičkový ekonom a dlouhodobě se rozpočty obcí a měst zabývá. Tomáš správně říká, že se ho kamarádi ptají “k čemu je nám vůbec ten kraj dobrý, v čem nám pomáhá tam, kde bydlíme?” Chceme vytvořit Krajský investiční fond. Hned po volbách začít spolupracovat s městy a obcemi. Říct si jaké jsou kde priority a rozplánovat investice. A opravdu městům a obcím pomoct. Nebudeme to dělat za ně, ale když se o investici podělí město nebo obec a kraj, tak ještě můžeme lépe sehnat další peníze z ministerstev na spolufinancování. Takže třeba 150 milionů Kč z krajského rozpočtu může znamenat, že v okrese dokážeme prostavět 300 nebo 400 milionů Kč. A to už bude na Písecku, Táborsku, Prachaticku nebo třeba Jindřichohradecku hodně znát.

Ale na kraji dnes funguje plán obnovy venkova.
Ano, ale to je spíš o menších penězích, za které stejně obec nevyřeší nějaký větší problém. To by bylo efektivnější investovat vždy větší částku do jednoho místa a za rok do dalšího, aby se opravdu něco udělalo. Tohle třeba říká Tomášovi spousta sportovních klubů. ”Na co je nám, že nám dáte 250 tis. Kč, když ta oprava např. kabin na hřišti stojí 700 tis. Kč a my ten zbytek prostě nemáme. To radši dejte letos víc někomu jinému a příští rok zase nám, ať víme, co můžeme plánovat a má to systém.” A u obcí je to stejné.

Bude mít kraj dostatek financí na tyhle Vaše plány?
Bude třeba správně hospodařit ale rozhodně ano. Kraj má neskutečné možnosti. Krajští radní Vám tvrdí, že se kraj nemůže zapojovat do těhle větších investic měst a obcí v okresech, a přitom jsou schopni naplánovat výstavbu parkoviště pro kamiony u budějovického letiště za čtvrt miliardy korun. A to jim přijde v pohodě. Ve chvíli, kdy ještě nikdo neví jak a jestli bude letiště fungovat, tak by tam prostavěli další čtvrt miliardy. Přitom stejné odstavné plochy pro kamiony budou na dálnici vedle města. Ale když by se měl kraj zapojit do větších investic v jihočeských městech a obcích, budou se s vámi hádat že to nejde, že by pak přišlo další město a obec. To se pak Jihočechům ani nedivím, že mají pocit, že kraj jejich konkrétní problémy moc neřeší. Tohle prostě změníme.


Zadavatel ODS, zpracovatel ODS

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ODS, volby, Martin Kuba, Tomáš Hajdušek, peníze, České Budějovice, investice, rozpočet, Katovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Napumpujeme krajské peníze do Vašich měst a obcí, říkají Martin Kuba, kandidát na hejtmana a odborný garant ekonomické části Tomáš Hajdušek  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.