Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vláda prodloužila nouzový stav do 20. listopadu

Nouzový stav v Česku kvůli epidemii covidu-19 potrvá zatím do 20. listopadu. Vláda po souhlasu Sněmovny stav nouze prodloužila o 17 dnů, uvedl premiér Andrej Babiš. Od pondělí přejdou na dálkovou výuku i speciální školy, uvedl na twitteru ministr školství Robert Plaga. Návrat k běžnému provozu bude záležet na vývoji epidemie.

Stav nouze měl původně skončit 3. listopadu. Kabinet ANO a ČSSD poslance žádal, aby mohl mimořádný stav pokračovat až do 3. prosince, v dolní komoře ale pro návrh nesehnal dost hlasů.

Vláda potřebovala prodloužit nouzový stav kvůli epidemické situaci v Česku. Na jeho konec jsou navázány některé restrikce, jejichž platnost chce kabinet zachovat. Bez prodloužení nouzového stavu by nemohla platit například plošná omezení svobody volného pohybu obyvatel a také obchodu a služeb.

Na jaře v Česku platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav od 12. března do 17. května. Po souhlasech dolní komory se tehdy prodlužoval dvakrát.

Speciální školy přejdou od pondělí na dálkovou výuku

Od pondělí přejdou na dálkovou výuku kvůli epidemii koronaviru i speciální školy. Dnes o tom rozhodla vláda, informoval na twitteru ministr školství Robert Plaga (za ANO). Návrat k běžnému provozu podle něj bude záležet na vývoji epidemické situace. Od 14. října jsou v Česku uzavřeny téměř všechny školy a vyučuje se na dálku. V provozu dosud kromě speciálních škol zůstávaly mateřské školy a školy vyčleněné pro péči o děti zdravotníků, pracovníků sociálních služeb nebo třeba policistů a hasičů.

„Výuka na speciálních školách bude od pondělí probíhat distančně. Snahou MŠMT bude tyto školy co nejdříve, jakmile to epidemiologická situace dovolí, vrátit do režimu prezenční výuky," napsal Plaga. Už dříve uvedl, že každý den běžného provozu je pro děti nejen ve speciálních školách velmi důležitý.

Krizové školy se otevřou i pro děti zaměstnanců úřadů práce

Školy vyčleněné pro péči o děti zdravotníků, pracovníků sociálních služeb nebo třeba policistů a hasičů budou nově nabízet místa i dětem zaměstnanců úřadů práce a správy sociálního zabezpečení. Dnes o tom rozhodla vláda, uvedla na twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní to pomůže k zachování provozu důležitých úřadů, které pomáhají lidem.

Vláda kvůli epidemii koronaviru rozhodla o přechodu škol na dálkovou výuku, výjimkou jsou speciální a mateřské školy. Provoz byl zachován rovněž v takzvaných krizových školách pro děti zaměstnanců kritické infrastruktury, aby nehrozil výpadek pracovníků ve zdravotnictví, v sociálních službách nebo u hasičů a policistů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky nouzový stav, koronavirus, Česko, Robert Plaga, Andrej Babiš, Poslanecká sněmovna ČR, Twitter, ČSSD, ANO 2011, pandemie covidu-19, sociální služby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda prodloužila nouzový stav do 20. listopadu  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.