Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Co si myslí zastupitelé o novém zábradlí na Senovážném náměstí?

Senovážné náměstí prošlo v nedávné době proměnou. Opravy se dočkaly autobusové zastávky nebo chodníky. Novinkou je také zábradlí po obou stranách silnice, které má nejspíš zabránit lidem v přecházení silnice mimo přechod pro chodce. Tuto funkci ale příliš neplní. Navíc v celkovém prostoru nevypadá dobře. Co si o tom myslí budějčtí zastupitelé?

Otázka: Je podle vás podobné řešení situace vhodné a účinné? Zvlášť, když se v jiných částech města zábradlí zbavujeme?


Zuzana Kudláčková (Piráti)

Jestli měly zábrany zamezit přebíhání silnice, jak v otázce naznačujete, tak to se rozhodně nepodařilo. Podle mě je situace nyní o to horší, že zábradlí kolem silnice má na řidiče psychologický vliv a nyní již s přebíhajícími lidmi nemusí podvědomě tolik počítat. Jako Piráti vždy ve veřejném prostoru upřednostňujeme estetická řešení. Takovéto zábradlí za ně rozhodně nepovažujeme. Vhodnější by byly obecně keře, záhony a jiné přírodní prvky. S tím by se ovšem muselo počítat již při zadání zakázky. Toto na mě působí spíše jako nepromyšlený krok z nouze. 

Viktor Lavička (ANO)

Celá akce byla realizována v rámci rekonstrukce zastávek MHD na Senovážném náměstí včetně doplnění bypassu pro rychlejší převedení vozů MHD ze Žižkovy třídy směrem Sady. Jako rodilý Budějovičák znám toto „tradiční“ místo pro přecházení, které je ovšem v současné dopravní situaci velmi nebezpečné, protože pěší musí překonat čtyři pruhy. Vybudovat zde plnohodnotné místo pro přecházení by ovšem dle standardů bylo možné jen za podmínky instalace přechodu s dělícím ostrůvkem opatřeného světelnou signalizací.  Protože ale ve směru jízdy máme světelný přechod vzdálený několik desítek metrů a u Dukelské máme také přechod, nechtěli jsem v tomto místě již narušovat plynulost dopravy dalším omezením. A protože se jedná o opravdu nebezpečné místo, kde nejsou chodci nijak chránění, bylo opatřeno touto formou zábrany.

Juraj Thoma (HOPB)

Ne, podle mne se o jeho účinnosti dá s úspěchem pochybovat. Pokud bylo součástí projektu na úpravu zastávek na Senovážném náměstí, tak si sypu na hlavu popel, že jsem to přehlédl. Příznivcem takovýchto řešení nejsem. Po debatách ve vedení města se totiž původní projekt změnil. Ten původní byl opravdu nesmyslný, neboť počítal s vybudováním dalšího přechodu pro chodce od Metropolu a s osazením oddělujícího zábradlí prostředkem vozovky v celé její délce od Dukelské ulice  k Žižkově ulici, což jsme odmítli. Na zábradlí podle mých informací z odboru investic trvala policie.

Petr Braný (KSČM)

Řešení dopravy na Senovážném náměstí je dlouhodobý problém. V Dopravní komisi města se řešil již před pěti lety. Z důvodu parkoviště a zastávek autobusů se objevil problém v přecházení komunikace mimo současné přechody. Byla zpracována studie, která nedoporučovala vznik nového přechodu z důvodu blízkosti stávající křižovatky.

Jsem proti budování zábran. Řešením je nový přechod pro chodce a zesouladění zelené vlny pro plynulý provoz aut. To by měla vyřešit investice do telematiky za více jak 100 milionů korun.

Jan Mádl (Čisté Budějovice)

Umístění zábradlí na tomto místě je absolutní nesmysl. Sám jsem do teď nepřišel na to, jakou zde má funkci. Jestli si někdo z (dopravní) policie myslí, že tohle řešení lidem zabrání v přecházení silnice, tak nemá všech pět pohromadě. Budeme se snažit o to, aby zábradlí bylo odstraněno a aby se v budoucnu žádné podobně nesmyslné nestavělo.


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Martin Kuba (ODS) a Tomáš Bouzek (Společno pro Budějovice) na dotaz redakce neodpověděl.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky politická korida, Senovážné náměstí, zábradlí, silnice, přechod pro chodce, Zuzana Kudláčková, Česká pirátská strana, Martin Kuba, Juraj Thoma, Petr Braný, Tomáš Bouzek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Co si myslí zastupitelé o novém zábradlí na Senovážném náměstí?  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.