Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Strany na jihu Čech povedou do sněmovních voleb hlavně známé tváře

Většinou na známé politiky často i s poslaneckými zkušenostmi sázejí jihočeské strany a hnutí při sestavování kandidátních listin pro podzimní volby do dolní komory Parlamentu ČR. Například ANO zřejmě povede ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček, koalici Spolu, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09, současný zákonodárce Jan Bauer (ODS) a ČSSD místopředseda strany Ondřej Veselý.

„Kandidátní listina teprve vzniká a budeme ji definitivně schvalovat v červnu. Ale je skutečně velmi pravděpodobné, že lídrem bude současný ministr Havlíček," řekl místopředseda jihočeského ANO Jiří Svoboda. Na volitelných místech se podle informací zřejmě z velké části objeví současní poslanci za hnutí z Jihočeského kraje. Nyní funkce zákonodárců za region vykonávají Ondřej Babka, Roman Kubíček, Jan Kubík, Karel Tureček a Adam Vojtěch.

Dvě z prvních tří míst kandidátní listiny koalice Spolu obsadí zástupci ODS. Kromě lídra Bauera bude na třetím místě předseda představenstva českobudějovické Teplárny Václav Král. Druhou příčku by měl zastávat další současný poslanec Jan Bartošek z KDU-ČSL. Větší zastoupení budou mít také Piráti ve společné koalici se STAN. Jedničkou bude současný poslanec Lukáš Kolářík, trojkou písecký zastupitel Josef Soumar, čtyřkou českobudějovická zastupitelka Zuzana Kudláčková. Na druhém místě listiny pak figuruje lídr STAN a náměstek českobudějovického primátora Viktor Vojtko.

Ondřej Veselý, který povede jihočeskou ČSSD do voleb, řekl, že se na kandidátce mohou objevit i lidé, kteří nejsou členy sociální demokracie. „Jedná se o zajímavá jména z různých oborů. Ale více zatím nechceme zveřejňovat," uvedl.

Také KSČM teprve svou kandidátní listinu vytváří. Její jedničkou by ale měla být Alena Nohavová a až na druhém místě pak současný místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany Vojtěch Filip. Jména pro kandidátní listinu teprve vybírá rovněž SPD.

Jihočeský kraj má ve Sněmovně 13 poslanců. Z posledních voleb v roce 2017 vzešlo pět zástupců za ANO, dva za ODS a po jednom pak ČSSD, TOP 09, SPD, KSČM, Piráti a KDU-ČSL.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Drbna

Štítky Jihočeský kraj, volby, sněmovna, ODS, Česko, kandidátní listina, ČSSD, ANO 2011, KDU-ČSL, koalice, Karel Havlíček, Jan Bauer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strany na jihu Čech povedou do sněmovních voleb hlavně známé tváře  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.