Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Základ budoucnosti naší země vidíme v digitalizaci, transparenci a vládě práva, říká lídr Pirátů Lukáš Kolářík

Budějcká Drbna postupně představí všechny jihočeské lídry stran, které se ve volebním modelu CVVM umisťují nad pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. Své programové priority jako další představuje lídr koalice Piráti a Starostové Lukáš Kolářík.

Lukáš Kolářík se narodil v jihočeských Katovicích. Je mu 37 let a už čtyři roky je pirátským poslancem České republiky. Do následujících voleb jde jako lídr koalice Pirátů a STANu pro Jihočeský kraj.

Mezi programové priority koalice patří například zastavení korupce, zadlužování státu nebo digitalizace jednotlivých agend státu. „Chceme zastavit korupci a střet zájmů a také propad veřejných financí a zaostávání země. Chceme obnovit důvěru v právní stát a nastartovat ekonomiku způsobem, který nenechá některé lidi stranou. Jde nám o prosperitu, kterou pocítíme všichni. Chceme zastavit zadlužování státu, transformovat školství do 21. století, aby bylo kvalitní a dostupné, začít brát vážně péči o krajinu, dostupnost bydlení i veřejných služeb. Základ budoucnosti naší země vidíme v digitalizaci, transparenci a vládě práva,“ popisuje jednotlivé body.

Kolářík je expertem na dluhovou problematiku a členem bezpečnostního a sociálního výboru. A na tyto dvě oblasti se chce zaměřit i po volbách. „Já se osobně se podílím především na oblasti bezpečnosti, digitalizace a přípravou návrhů úprav exekučního řádu. Exekuce musejí probíhat spravedlivě a smysluplně. Proces oddlužení musí začít odpovídat evropské směrnici, ale i zdravému rozumu. Dále se zabývám digitalizací jednotlivých agend státu. V 21. století nepotřebujeme běhat s papíry z úřadu na úřad a ještě za to platit z našich daní. Chtěl bych přispět k tomu, aby to, co stát a zákon po občanech chce, zkrátka dávalo smysl. Aby naše společnost byla spravedlivější, odolnější vůči otřesům a krizím, a aby náš stát byl silný a bezpečný, nezávislý na nedemokratických režimech, aby byl pevnou součástí západních struktur,“ vysvětluje.

Vláda bez hnutí ANO

Úspěch podle něj bude vláda bez hnutí ANO a nedemokratických stran. Pokud ale skončíme v opozici, doufám, že s dostatečnou silou, abychom mohli prosazovat principy, se kterými jdeme do voleb. Ty jsou vždy důležitější než funkce, které mají jen sloužit k jejich prosazování, myslí si. Ve volbách by chtěl pro Jihočeský kraj získat pět mandátů. „Tento počet vidím stále jako reálný odhad, dodává.

Mezi největší problémy Jihočeského kraje podle něj patří nedostatečná infrastruktura a napojení na ostatní regiony, nedostupnost specializované zdravotní péče, nedostupnost bydlení pro mladé rodiny nebo základní služby, které mizí z jihočeského venkova.

Problém s exekucemi

Zároveň i v Jihočeském kraji máme občany, kteří jsou v neřešitelných dluhových pastech a nemohu se plnohodnotně podílet na fungování společnosti. Jde o řetězec zbytečných chyb v legislativě, na které doplácíme všichni. Přitom vhodné řešení je po ruce. V uplynulém funkčním období Sněmovny jsem podával několik legislativních návrhů, které se exekucí týkaly. Podařilo se mi nakonec spolu s Piráty protlačit třeba konec exekucí na dluhy z dětství. Teď bych chtěl prosadit další věci, které pomohou všem jmenovaným. Především místní příslušnost exekutorů a princip jeden dlužník = jeden exekutor. Bez toho se nepohneme z místa a peníze i budoucnost lidí budou dál mizet v černé díře chybné legislativy. Naštěstí jsme na tom v jižních Čechách pořád lépe než jiné kraje - Karlovarský, Ústecký, Moravskoslezský - ale mnoho problémů má náš kraj společných se zbytkem země. Na úrovni Sněmovny se nejlépe řeší právě obecné problémy, protože se tam dělá legislativa, uvádí.

Jako koalice chtějí představit čtyřletý projekt nastartování země, který sladí vynakládání státních, evropských i soukromých peněz v šesti oblastech. „A to v robotizaci, digitalizaci, dopravě, vzdělávání, bytové výstavbě a zdravotnictví. Nejde tedy čistě o bilion z rozpočtu, stát se v různých oblastech bude podílet různou měrou. Jde o projektový styl řízení země, u kterého může každý občan snáz vyhodnotit plnění a úspěchy. A samozřejmě i případná pochybení. Chceme zkrátka vládu, která se nebude schovávat před vlastní odpovědností, svádět své chyby na jiné a krýt něčí soukromé zájmy na úkor občanů. To je totiž dnes problém celé země, ze kterého vše ostatní vyplývá, a je to i hlavní problém Jihočeského kraje,“ uzavírá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Lukáše Koláříka

Štítky volby, Piráti, STAN, poslanecká sněmovna, Lukáš Kolářík, Česká pirátská strana, vláda, koalice, Jihočeský kraj, Poslanecká sněmovna ČR, Starostové a nezávislí, Centrum pro výzkum veřejného mínění, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Základ budoucnosti naší země vidíme v digitalizaci, transparenci a vládě práva, říká lídr Pirátů Lukáš Kolářík  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.