Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

České Budějovice ve zdravotnictví trápí především nedostatek pediatrů

Přestože České Budějovice mají relativně zajištěnou síť zdravotních zařízení, trápí je nedostatek pediatrů. Minimum je především dětských doktorů, kteří jsou ochotni sloužit lékařskou pohotovost. Vyplývá to z ankety mezi lídry stran a hnutí pro podzimní komunální volby v Českých Budějovicích.

„S lékařskou péčí krajském městě jsou opravdu spojené určité problémy, vzpomeňme si například na některé víkendové výpadky dětské ambulance. Další potíže jsou pak v případě specialistů. Mám na mysli třeba dětského očního lékaře," uvedla Dagmar Škodová Parmová, která povede ODS v Českých Budějovicích do komunálních voleb.

Některá města a obce se snaží přilákat lékaře tím, že jim nabízí bydlení a k tomu i finanční bonus. „Město České Budějovice nevlastní a ani neprovozuje žádnou polikliniku ani městskou nemocnici, tudíž ovlivňovat může rozvoj zdravotnických aktivit na svém území pouze nepřímo. Mám na mysli třeba byty pro lékaře, zdravotnický personál nebo místo ve školách a školkách pro jejich děti," uvedl lídr kandidátky ČSSD a Nezávislých osobností Miroslav Joch.

Podobnou alternativu preferují také Piráti. Podle Zuzany Kudláčkové, která stranu v Českých Budějovicích do voleb povede, je dostupnost zdravotní péče poměrně solidní. „Nedostatek specialistů v některých oborech jako například zubařů nebo dětských psychiatrů je v celé zemi. Město by mělo nalákat tyto specialisty tím, že jim vytvoří vhodné podmínky pro práci i bydlení. S tím i jako Piráti počítáme," řekla.

Podle lídra kandidátky TOP 09 a KDU-ČSL Tomáše Bouzka situaci ještě zkomplikovala koronavirová pandemie. Při ní zřizovatelé nemocnic často vylepšovali financování zdravotního zařízení. „Což tam umožnilo nárůst mzdového ohodnocení, privátní specialisté těmto mzdovým nárokům nejsou schopni konkurovat a přicházejí o personál," uvedl Bouzek.

Jednička hnutí Občané pro Budějovice (HOPB) Juraj Thoma nevidí v dostupnosti zdravotní péče ve městě výraznější problém. Navíc dodal, že radnice má v tomto ohledu minimální kompetence. „Jsme-li však požádání například krajem o pomoc, nabízíme podporu formou poskytnutí bytů, které jsou v majetku města," uvedl Thoma.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky volby, zdraví, obce, Jihočeský kraj, České Budějovice, zdravotnictví, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, lékař, ODS, Česká pirátská strana, Juraj Thoma, Tomáš Bouzek, Občané pro Budějovice, Miroslav Joch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice ve zdravotnictví trápí především nedostatek pediatrů  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.