Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hnutí Občané pro Budějovice vede do komunálních voleb Juraj Thoma

Hnutí Občané pro Budějovice vede do komunálních voleb současný první náměstek primátora Juraj Thoma. Na kandidátce se kromě něj představí další náměstci Ivo Moravec nebo Tomáš Chovanec. Hlavní vizí hnutí je moderní město, které pečuje o své obyvatele a nabízí nové příležitosti. Budějcká Drbna pokračuje v představování stran a hnutí pro podzimní volby.

Hnutí Občané pro Budějovice je součástí vládnoucí koalice. V komunálních volbách před čtyřmi roky skončilo na druhém místě a v zastupitestvu získalo devět mandátů. Letošním lídrem kandidátky je první náměstek primátora Juraj Thoma. Kromě něj se v první pětici objevují další náměstci a zastupitelé Ivo Moravec, Martin Maršík, Tomáš Chovanec nebo Světlaná Procházková. Na kandidátce najdeme také právníka Martina Pikouse, podnikatele Petra Kliku, historičku umění Petru Lexovou nebo architekta Mirka Vodáka. 

Hlavní myšlenkou volebního programu hnutí je vize Budějovic jako moderní a úspěšné metropole. „Chceme moderní a úspěšné město. Město, které pečuje o své obyvatele. Město, kde chcete založit rodinu, pracovat a podnikat. Město, které nabízí nové příležitosti. Město, které má ambici stát se vzorem i pro ostatní. Město s kvalitním veřejným prostorem, bohatou kulturou, dobrými školami a pestrou nabídkou pro sport a volný čas. Město chytrých řešení,“ uvedl lídr Juraj Thoma.

V předvolební kampani se chtějí Občané pro Budějovice zabývat například dostupným bydlením. „To ve městě chybí. Poptávka dalece převyšuje nabídku, a Budějovice jsou tak aktuálně jedním z nejdražších měst v republice. Komerční výstavba zpomalila, protože investoři narážejí na limity územního plánu, počet městem vlastněných bytů stagnuje, včetně startovacích bytů,“ popsal Thoma. Hnutí proto slibuje dotažení projektu bytového domu ve Čtyřech Dvorech nebo schválení nového územního plánu, který umožní výstavbu nových bytů a zajistí udržitelný rozvoj území.

Věnovat se chce hnutí ale také dopravě, rozvoji kulturního a kreativního průmyslu, bezpečnosti a pořádku, rozvoji městských čtvrtí nebo péči o njezranitelnější obyvatele. Velkým tématem bude také energetická soběstačnost. 

Ve volbách před čtyřmi lety zvítězilo v Českých Budějovicích ANO, které získalo 12 mandátů v zastupitelstvu. Druhé skončilo právě HOPB. Třetí ODS si zajistila osm zastupitelů. Čtvrtí Piráti získali šest mandátů, čtyři KSČM. Šesté skončilo spojenectví STAN a Čistých Budějovic se třemi mandáty, sedmá byla koalice Společně pro Budějovice - lidovci a TOP 09 se třemi zastupiteli. Koalici vytvořily ANO, HOPB, Společně pro Budějovice a Čisté Budějovice se STAN. V zastupitelstvu o 45 členech měla původně 27 zastupitelů. Potom se počet snížil na 26, když František Konečný opustil ANO a stal se nezařazeným zastupitelem.

Letos vede kandidátní listinu ODS děkanka Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity Dagmar Škodová Parmová, za Piráty kandiduje městská zastupitelka Zuzana Kudláčková, STAN vede do voleb krajský zastupitel Jiří Fencl a lídrem KSČM je Vojtěch Filip. Lídrem hnutí ANO 2011 je primátor Jiří Svoboda a kandidátem na primátora za Společně pro Budějovice, což je kandidátka TOP 09 a KDU–ČSL, je Tomáš Bouzek. 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky volby, komunální volby, Občané pro Budějovice, HOPB, České Budějovice, Juraj Thoma, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Ivo Moravec, Tomáš Chovanec, ANO 2011, Drbna.cz, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hnutí Občané pro Budějovice vede do komunálních voleb Juraj Thoma  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.