Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jaké konkrétní změny mají proběhnout ve městě?

České Budějovice mají nové složení zastupitelstva. Co je podle zástupců jednotlivých stran tou nejzásadnější věcí, která se musí v následujícím období v krajském městě změnit? Na to jsme se jich zeptali v dalším dílu politické koridy.

Otázka: Jaká jedna konkrétní věc se musí během tohoto volebního období v Českých Budějovicích změnit?


Viktor Lavička (ANO)

Tradičním trápením Českých Budějovic je doprava. Nemluvíme ale zde o časovém horizontu roků, ale desítek let dozadu, kdy byla možnost změny, která nenastala. V tuto chvíli se ale blýská na lepší časy. D3 již má své jasné obrysy obchvatu kolem města, další strategické komunikace již také vznikají či se plánují, rýsuje se přemostění řek, vzniká centrum pro koordinaci dopravy, budují se nová záchytná parkoviště. Bohužel město má od ostatních krajských měst poloviční plochu, ale musí do tohoto prostoru vměstnat stejný počet aut a lidí. Proto zde musí docházet k postupným změnám, a to nejen ze strany města, ale i u chování obyvatel či návštěvníků. Naše město je ideální pro alternativní druhy dopravy, máme jednu z nejlepších MHD v republice, pracuje se na zlepšení IDS. Větší využívání těchto typů dopravy by jistě ulevilo jak situaci na silnicích, zdravější by ale také byly plíce města.

Šimon Heller (KDU-ČSL)

Jedním z největších problémů v Českých Budějovicích je dostupnost bytů. Během následujícího volebního období je nutné vybudovat nové městské byty v lokalitě Čtyři Dvory. Již v minulém volebním období jsme zrealizovali architektonickou soutěž a nyní se dokončuje projektová dokumentace.

Tomáš Bouzek (TOP 09)

Je nutné dotáhnout do konce větší počet připravovaných investic. Hned na počátku volebního období musí koalice sestavit pořadí, ve kterém chce realizovat jednotlivé investice podle programových priorit a podle stavu jejich připravenosti. V návaznosti na to sestaví reálný střednědobý plán jejich financování. Vzhledem k možnosti čerpání dotačních titulů nelze zanedbat včasnou projektovou přípravu investic. Musí vzniknout tlak na kvalitnější zpracování projektů, aby nebrzdily vydání potřebných povolení v územním a stavebním řízení. Zároveň nedojde ke zbytečnému zdržování výstavby a omezí se rozsah víceprací. Práce jednotlivých odborů magistrátu musí být koordinována konkrétním projektovým manažerem, aby nedocházelo ke zbytečným prodlením. Investiční prioritou pro klub TOP 09 a KDU-ČSL je připravovaná výstavba bytových domů ve Čtyrech Dvorech.

Alice Stierandová (SPD)

Těch konkrétních věcí je potřeba změnit víc. Za nejdůležitější změnu považujeme hospodaření města, město musí se svým majetkem nakládat účelně a hospodárně. Jsme pro zásadní přehodnocení vhodnosti a účelnosti některých velkých investičních staveb. Je potřeba zastavit předraženou přestavbu a rekonstrukci KD Slavie. Nejsme proti rekonstrukci této historické budovy, ale proti předražené rekonstrukci a nevhodné skleněné přístavbě, která je zbytečná a podstatně změní vzhled jedné z nejhezčích historických budov ve městě. Peníze lze využít efektivněji a město nesmí lehkovážně rozhazovat finanční prostředky, včetně úspor u samotného vedení města.

Ivo Moravec (HOPB)

Změnit se musí způsob vedení a řízení magistrátu.  A ruku v ruce s tím se musí změnit a výzvám 21. století jít napřed i organizační struktura úřadu. Nebudeme-li dělat nic, propadneme se do bezvýznamnosti. Času je málo a voda stoupá.

Petr Maroš (ODS)

Jednu jedinou věc říci neumím, pokud jedinou, tak musím zmínit celou oblast. Tou je bezpochyby doprava! Jednou z našich velkých priorit pro toto volební období bude o všech komunikacích aktivně jednat s krajem a Ředitelstvím silnic a dálnic (což bude velká změna oproti přechozímu vedení města), aby se co nejdříve dokončil obchvat města a zahájili jsme výstavbu Severní spojky. Tím z města odvedeme tranzit a komunikace ve městě zůstanou co nejvíce pro Budějčáky. Zároveň musíme vybudovat záchytná parkoviště na okrajích města aby ti, kteří každodenně dojíždí do Budějovic do práce, do města vůbec nevjížděli a z těchto parkovišť pokračovali městskou hromadnou dopravou. Celá koncepce musí být pro všechny uživatelsky přívětivá. Chce to i výrazně změnit komunikace s občany.


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Martin Maršík (Jihočeši 2011) a Zuzana Kudláčková (Piráti) na dotaz redakce neodpověděli.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky politická korida, politika, České Budějovice, doprava, funkční období, rekonstrukce, ANO 2011, TOP 09, KDU-ČSL, Ivo Moravec, Šimon Heller, Tomáš Bouzek, korida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jaké konkrétní změny mají proběhnout ve městě?  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.