Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Jindřichově Hradci vzniká koalice ANO, Nezávislých pro Hradec, ODS a SNK-ED

V Jindřichově Hradci se domluvili na koalici zástupci ANO, Nezávislých pro Hradec, ODS a SNK-ED. Dohromady mají v zastupitelstvu 15 křesel z 27. Starostou by měl být Michal Kozár z ANO, řekl dnes. Ustavující zastupitelstvo se v Jindřichově Hradci sejde v pondělí.

„Další obsazení ve vedení města zatím nebudeme oznamovat," řekl Kozár. Dodal, že v sedmičlenné radě bude mít ANO, Nezávislí pro Hradec a ODS po dvou mandátech, SNK-ED pak jeden. "Zásadní je pokračovat v obnově a rekonstrukci městské infrastruktury,“ uvedl Kozár.

Komunální volby v Jindřichově Hradci vyhrálo hnutí ANO, které získalo pět mandátů v zastupitelstvu. Druzí skončili Nezávislí pro Hradec v čele s bývalým starostou Stanislavem Mrvkou a rovněž s pěti mandáty. Třetí uskupení Hradec srdcem a rozumem bude mít čtyři zastupitele. Voleb se zúčastnilo 42,27 procenta voličů. Čtvrtá ODS má tři mandáty, tři zastupitele bude mít na pátém místě STAN. Šestí je Společně s Piráty, také se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadí SPD se dvěma zastupiteli a na osmém místě skončili SNK ED a nezávislí kandidáti se dvěma mandáty.

Po volbách se domluvili na spolupráci nejprve zástupci ANO, ODS, STAN a Společně s Piráty. Frakce se ale rozpadla, důvodem byly neshody v některých bodech mezi jednotlivými partnery. Volby v Jindřichově Hradci řešil českobudějovický krajský soud. Výsledek voleb napadla SPD, která mimo jiné zpochybnila sčítání ve dvou okrscích. Soud však pochybení vyloučil. Termín pro ustavující zastupitelstvo se však kvůli tomu posunul na 7. listopadu.

Starostou Jindřichova Hradce v letech 2010 až 2020 byl Stanislav Mrvka, který nyní do voleb vedl Nezávislé pro Hradec. Před dvěma lety ale Mrvku ve funkci nahradil Jan Mlčák poté, co zastupitelé vedení města odvolali. Mlčák byl nyní lídrem SNK ED.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, volby, správa, obce, Jindřichův Hradec, ANO 2011, ODS, SNK Evropští demokraté, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, Jan Mlčák, Svoboda a přímá demokracie, Stanislav Mrvka, koalice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jindřichově Hradci vzniká koalice ANO, Nezávislých pro Hradec, ODS a SNK-ED  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.