Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na jihu Čech budou v březnu obecní volby na třech místech včetně Rožmberku

Ve třech jihočeských obcích, kde se budou 25. března opakovat komunální volby, podali lidé několik kandidátních listin. Ve městě Rožmberk nad Vltavou bude na výběr ze čtyř kandidátek, v obci Křenovice na Písecku se o hlasy utkají zástupci dvou sdružení, v obci Borovany na Písecku kandiduje 14 lidí. Na všech třech místech bude zastupitelstvo sedmičlenné.

Nové komunální volby budou 25. března v 33 obcích. Budou ve všech krajích kromě Prahy, vyplývá z informací na webu ministerstva vnitra.

Rožmberku nad Vltavou

V Rožmberku nad Vltavou se volby zopakují kvůli tomu, že hnutí Pro Rožmberk odmítlo jako starostku Lenku Schwarzovou z hnutí Rožmberk plus. "Kandidátní listina, která neuspěla, to vyřešila složením mandátů zastupitelů i náhradníků. Měli podmínku, že starostkou bude Lenka Schwarzová, a to pro nás bylo z lidského hlediska naprosto nepřijatelné," řekl starosta Bohuslav Čtveráček (Pro Rožmberk). Jeho hnutí získalo dva mandáty ze sedmi.

Schwarzová byla starostkou v předchozím volebním období, než ji zastupitelé v listopadu 2020 odvolali. Vyčítali jí chyby spjaté s chodem města. Sdružení Pro Rožmberk kandiduje nyní znovu, dodal Čtveráček. V Rožmberku kandidovala čtyři hnutí. Město má přes 370 obyvatel. Je známé díky hradu ze 13. století, jenž patří mezi nejstarší hrady Vítkovců. Ti byli předchůdci rodů Rožmberků.

Křenovice

V Křenovicích na Písecku kandidovala tři sdružení, čtyři hlasy v sedmičlenném zastupitelstvu získalo sdružení SNK Hasiči 22. Spolupráci s nimi ale odmítli zástupci dalších dvou sdružení, Křenovice 22 a Sdružení křenovických občanů, jak řekl starosta Stanislav Bartoš (Sdružení křenovických občanů). Všichni zastupitelé tak na mandáty postupně rezignovali.

"Neshledali jsme s kandidáty (hasičů) spolupráci. Šli tam (za ně) lidé, kteří tam byli před 12 lety, a nechtělo se nám s nimi do toho jít. Už jsme to jednou zažili, nevěřili jsme tomu, že se bude plnit náš volební program. Minule s tím byl problém. Důležité pro nás je podporovat místní hostinec a obchod, to je stánek na všechny možné chvíle: společenské, politické. A prakticky hned pár hodin po volbách nám bylo naznačováno, že dojde ke změnám souvisejícím s provozem obchodu," řekl Bartoš, který byl v obci s asi 170 obyvateli starostou posledních 12 let. Je neuvolněný, živí se jako stavař. Sdružení křenovických občanů opět podalo kandidátku, podle Bartoše jsou v ní ale výrazné změny.

Borovany

Deset lidí kandidovalo v Borovanech na Písecku, jež mají kolem 200 obyvatel. Tři ze sedmi zvolených se ale pak vzdali mandátu. "Největší událostí roku byly komunální volby, které se konaly koncem září. Občané si zvolili změnu. Bohužel se ale stalo, že postupně na svůj mandát rezignovala Ivana Dolejšková, Pavla Hošnová a Miroslav Veselý. Znamená to tedy, že obecní zastupitelstvo kleslo pod zákonem určeným počet pět členů. Budou tedy nové volby," stojí ve zpravodaji na obecním webu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, komunální volby, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech budou v březnu obecní volby na třech místech včetně Rožmberku  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.