Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zelení se distancovali od aktivit expředsedy Stropnického. Do voleb hledají spojence v Pirátech a ČSSD

Víkendový celostátní sjezd Zelených vyjádřil podporu Ukrajině napadené Ruskem a distancoval se od aktivit bývalého předsedy Matěje Stropnického. Ten patří k signatářům nedávné výzvy Mír a spravedlnost. Mírová iniciativa podle mnoha kritiků slouží v důsledku spíše zájmům Ruska. Podle jihočeské buňky Zelených má strana v řadě jiných ohledů spoustu společného s bývalým předsedou a nerada by, aby stanovisko působilo jako distancování se od Matěje Stropnického, jako takového.

Výzva požadující přerušení dodávek zbraní na Ukrajinu

Iniciativa Mír a spravedlnost sjednocuje signatáře stejnojmenné výzvy, jejíž aktivity koordinuje organizační výbor. V něm zasedá trojice Jan Kavan, Václav Hořejší a právě Matěj Stropnický. Vznikla počátkem ledna 2023 a podle organizátorů si klade za cíl vrátit do české veřejné debaty o válce na Ukrajině požadavek příměří a míru. Zároveň usiluje o sběr podpisů pod text výzvy, která formuluje v deseti bodech východiska iniciativy a pět jejích aktuálních požadavků. „Po deseti měsících války na Ukrajině je zřejmé, že zbraněmi tento konflikt tak jako mnohé jiné vyřešit nejde,“ píše se například v prvním bodu výzvy, která požaduje „ukončit slovní podporu válce a šíření nenávisti vůči kterémukoli státu či jeho představiteli, a potlačování názorů, které válku kritizují“ nebo například „podniknutí veškerých kroků vedoucích k dosažení urychleného příměří, jehož součástí bude i přerušení dodávek zbraní.“

Kuchtová: S Matějem Stropnickým máme mnoho společných názorů a stanovisek

Právě spojení jména Matěje Stropnického s výzvou, která podle kritiků nahrává spíše Rusku, nadzvedlo začátkem roku řadu členů Strany zelených. Ti se na brněnském sjezdu distancovali od jeho aktivit. „Odsuzujeme apely na “mírová řešení”, která by fakticky vedla k odzbrojení a oslabení Ukrajiny a vyhovují Rusku v jeho mocenských ambicích,“ uvádí strana v usnesení, které sjezd přijal výraznou většinou. Na sjezdu vystoupil také prostřednictvím videovzkazu zástupce ukrajinských Zelených Vasyl Poliščuk, který poděkovat členům a členkám Zelených za jejich pomoc ukrajinským uprchlíkům.

Podle spolupředsedkyně jihočeské buňky Zelených Dany Kuchtové usnesení neznamená distanc od osoby bývalého předsedy. „Celostátní sjezd přijal usnesení o tom, že se distancuje od jeho aktivit. Tak to stojí v naší zprávě. Respektujeme rozhodnutí sjezdu, ale nedistancujeme se od osobnosti Matěje Stropnického, jako takového, protože se domníváme, že máme mnoho společných názorů a stanovisek. To byl hlavní cíl, upozornit na to, že na jedné straně je petice, kterou možná někteří z nás podepsali, já ne tedy, ale celkově s ní strana Zelených nesouhlasí a má jiný názor. Rozhodně bychom neradi, aby to vypadalo, že se distancujeme od našeho bývalého předsedy, jako takového,“ řekla pro Drbnu.

Do voleb s Piráty nebo ČSSD?

Brněnský sjezd Strany zelených řešil také strategii strany pro evropské a senátní volby v následujícím roce. „Chceme jednat o možné spolupráci zejména s Piráty a ČSSD, v úvahu připadá i samostatná kandidátka. Pro tu bychom chtěli získat zejména osobnosti z občanské společnosti,” uvedla spolupředsedkyně Magdalena Davis.

Jihočeští Zelení také jednali o možné spolupráci s další stranou. „V jižních Čechách jsme jednali také s TOP 09, protože má už z dřívější doby některá zelená stanoviska. Ale pravda, v některých ohledech jsou nám nejblíž Piráti. V některých otázkách se ale lišíme, třeba v té týkající se jaderné energetiky. Myslíme si, že jaderná energetika není udržitelná a její další rozvoj nepodporujeme. V tom se ale lišíme i od sociální demokracie. I přesto si dovolím tvrdit, že o možné spolupráci by bylo dobré jednat právě s Piráty a ČSSD, tedy se stranami, které nám jsou nejbližší. Uvidíme, jak budou jednání probíhat. Pokud to nedopadne, budeme kandidovat samostatně,“ uzavřela pro Drbnu Kuchtová.

Samostatně šli Zelení do evropských voleb naposled v roce 2014, podpořilo je 3,77 procent voličů. Spolupráci s ČSSD si vyzkoušeli v krajských volbách v roce 2020 v Královéhradeckém kraji, kde získali 8,99 procent hlasů, a v roce 2022 v Praze se ziskem 2,02 procenta hlasů. S Piráty spolupracují Zelení na komunální úrovni. Pirátští europoslanci také v současnosti působí v evropské zelené frakci Greens/EFA.

Pro Zelené budou důležité také příští senátní volby, ve kterých by opět chtěli získat zeleného senátora nebo senátorku. „Kromě politického vlivu se jedná i o finanční stabilitu strany. Aktuálně jsme na tom ekonomicky dobře, zejména díky drobným dárcům, kterým za podporu velmi děkujeme. Příjem za senátorské mandáty je ovšem pro další činnost také důležitý,“ uzavřela Davis.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zelení

Štítky Strana zelených, Matěj Stropnický, Rusko, Ukrajina, Česká pirátská strana, ČSSD, zbraň, ruská invaze na Ukrajinu, Jan Kavan, Dana Kuchtová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zelení se distancovali od aktivit expředsedy Stropnického. Do voleb hledají spojence v Pirátech a ČSSD  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.