Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Krumlovský místostarosta odmítl nařčení, že neprávem používá vysokoškolský titul

Uvolněný místostarosta Českého Krumlova Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí) odmítl nařčení, že neoprávněně používá inženýrský titul. Uvedl, že při studiu na pobočce Newport University získal titul MBA, české úřady zapsaly do databáze obyvatel i do občanského průkazu titul inženýr.

Uhlíř je připraven podat správní žalobu na univerzitu nebo na ministerstvo školství, aby bylo jasné, zda se někde stala chyba, řekl ČTK. Místostarostu z neoprávněného užívání titulu obvinili někteří lidé anonymně na sociálních sítích, vysvětlení žádala i opozice. Případ projednají v srpnu krumlovští zastupitelé. Uhlíř má v koalici důvěru, řekl ČTK krumlovský starosta Alexandr Nogrády (ANO).

„Rozjely to (kauzu) anonymní profily na facebooku a pak se toho chytila opozice. Jedná se výhradně o otázku mé osobní zodpovědnosti a jsem přesvědčen, že jsem nijak nepochybil," uvedl padesátiletý Uhlíř v tiskovém prohlášení. Doplnil, že titul MBA odpovídá rozsahu studia pro titul inženýr v oblasti ekonomiky a managementu. Uhlíř používá inženýrský titul přes 25 let. Studoval dálkově v době, kdy se mu narodily dvě děti a rozjížděl vlastní podnikání, uvedl.

Důvěru koaličních partnerů má. „Budeme to probírat na zastupitelstvu. To je místo, kde se o tom máme bavit," řekl starosta. Otázku titulu projednají také 14. srpna radní na poradě vedení, řekl Uhlíř. Kvůli kauze se obrátil na ministerstvo školství, aby se k situaci vyjádřilo. Připravuje také žádost na ambasádu USA, protože se jednalo o pobočku americké univerzity, která již v ČR nepůsobí.

„Věřím, že existuje právní kontinuita a jistota, která mé dokončené vzdělání podpoří a bude garantovat. Další má žádost již směřovala na VŠE s tím, aby srovnala studijní programy. Také jsem připraven podat správní žalobu. Směřovala by na školu nebo na ministerstvo školství, aby řekly, jestli je to takhle v pořádku, nebo jestli je tam chyba, kterou je třeba napravit a kdo ji udělal," řekl Uhlíř.

Letos v červnu odešel z koalice v Českém Krumlově zástupce hnutí Žijeme Krumlovem, které mělo jednoho zastupitele. Lídr hnutí Vojtěch Němec zároveň rezignoval na pozici jednatele městské společnosti Českokrumlovský rozvojový fond. Němec uvedl, že ostatní hnutí z koalice stále porušovala koaliční smlouvu. Vedení města jeho slova odmítlo. Koalice ve městě se nerozpadla, má 14 zastupitelů z 23.

Od února má Český Krumlov širší koalici, než byla po volbách. Přibylo do ní hnutí Občané patrioti, jehož zastupitel Robin Schinko se stal v únoru místostarostou a radním. Místo dvou místostarostů jsou tři. V Krumlově vládla od loňského října koalice hnutí a stran ANO, ČK rozumem a srdcem-Nezávislí, ODS, Krumlováci a Žijeme Krumlovem.

Komunální volby v Českém Krumlově vyhrálo loni ANO, získalo pět mandátů v zastupitelstvu, které má 23 členů. Druzí skončili Občané patrioti se třemi mandáty. Třetí lidovci mají tři zastupitele. Čtvrtí ČK rozumem a srdcem-Nezávislí drží tři mandáty, dva zastupitele mají na pátém místě Jihočeši 2012. Šestá byla ODS se dvěma mandáty. Po jednom mandátu získali Nezávislí a Zelení, pak také Společně pro Krumlov (TOP 09), KSČM, Žijeme Krumlovem a Krumlováci. Do zastupitelstva se dostalo všech 11 kandidujících stran a hnutí. Voleb se ve městě, kde žije asi 13.000 lidí, zúčastnilo 40,71 procenta voličů.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, školy, personální, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mrazek

Nevím, proč se pořád divíte těmto podvodům protože jsou dnes všude. poctivě studovat VŠ- např ČVUT je 5,5 roku poctivé dřiny a on si tady zaplatil MBA studium desítkami tisíc korun ( myslím že to ani neplatil on) a vůbec neví co je dřina a noci strávené učením , počítáním a kreslením. Zkuste se zeptat paní Nerudové ta se v tom vyzná. My co jsme studovali poctivě-končil jsem v r. 1973 něco takového neznáme.

Úterý, 15. srpna 2023, 13:30Odpovědět

Krumlovský místostarosta odmítl nařčení, že neprávem používá vysokoškolský titul  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.