Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Krumlovský radní Zajíček rezignoval na post radního

Českokrumlovský radní Zdeněk Zajíček (ČK rozumem a srdcem) rezignoval na post v městské radě, a také na pozici předsedy finančního výboru. Na jednání zastupitelstva to oznámil starosta Alexandr Nogrády (ANO). Zajíček byl trestně stíhaný kvůli dotačnímu podvodu. Kdo ho v radě města nahradí, zatím vedení města neoznámilo.

„V posledních týdnech hodně medializované soudní řízení radního Zdeňka Zajíčka nemá žádný vztah k městu Český Krumlov," řekl dnes starosta města Alexandr Nogrády (ANO). Dodal, že soud ještě neskončil, a proto se k němu nemůže blíže vyjádřit. Komentovat celou situaci nechtěl ani sám Zajíček.

Starosta pro ČTK řekl, že městská rada zatím zůstane šestičlenná. Hnutí Český Krumlov rozumem a srdcem nikoho jiného nenominovalo, dodal starosta.

Dotační podvod

Zajíček čelil obžalobě kvůli podvodně získané dotaci na zemědělské hospodaření. Českobudějovický krajský soud trestní stíhání Zajíčka a jeho firmy Envimea podmíněně zastavil na základě dohody o vině, uvedla minulý týden Mladá fronta Dnes (MfD).

Zajíček se zabývá ekologickým zemědělstvím na Českokrumlovsku. Od roku 2016 do roku 2021 čerpal dotace na údržbu krajiny, travních porostů na rozvoj venkova nebo na produkci mléka. Kontrola posléze přišla na to, že u některých pozemků nebyl Zajíček ani jeho firma Envimea oprávněným uživatelem. Celková škoda byla vyčíslena na 443 342 korun, uvedla MfD.

Za dotační podvody a poškozování zájmů Evropské unie Zajíčkovi hrozilo až pět let vězení. Díky dohodě o vině, která trestní stíhání podmíněně zastavila, je jedinou sankcí složení peněz na účet soudu pro oběti trestných činů a uhrazení škody Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu (SZIF).

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Český Krumlov, politika, Zdeněk Zajíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlovský radní Zajíček rezignoval na post radního  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.