Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Do podzimních krajských voleb vstoupí nové uskupení Jihočeská veřejnost

Voleb do Zastupitelstva Jihočeského kraje se na podzim poprvé zúčastní nové politické hnutí Jihočeská veřejnost. Jedná se o liberální uskupení složené zejména ze starostů a místostarostů jihočeských měst a obcí. Vzniká kandidátní listina, bude mít 55 členů.

"Jihočeská veřejnost vzniká na pilířích jednotlivých okresních měst, protože my jako starostové a místostarostové jsme součástí každodenního života a chceme ta témata sdružit a říci si, co veřejnost Jihočeského kraje opravdu zajímá. A s těmi problémy by mohl Jihočeský kraj pomoct jak velkým, tak i těm malým obcím,“ řekl místostarosta Jindřichova Hradce Bohumil Komínek (Nezávislí PRO HRADEC).

Mezi dalšími kandidáty jsou například místostarosta Českého Krumlova Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí), starosta Strakonic Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost) nebo místostarosta Plané nad Lužnicí Josef Pluhař (LIDÉ - Planá nad Lužnicí). Další z kandidátů, starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský (Nezávislí 2022), novinářům řekl, že chtějí jít do voleb jako jeden tým, ve kterém by mohli být všichni lídry. Po vzájemné dohodě při sestavování pořadí kandidátní listiny ale teprve určí jednoho z nich pro první místo, a to do konce června.

Lídry do krajských voleb představily některé další strany na jihu Čech. ODS povede hejtman Martin Kuba (ODS). STAN a hnutí Občané pro Budějovice (HOPB) vytvoří společnou kandidátku, volební jedničkou bude starostka Vimperku na Prachaticku Jaroslava Martanová (STAN). Sociální demokracii (SOCDEM) na jihu Čech povede do krajských voleb Tomáš Polanský, Piráty písecký místostarosta Josef Soumar. Jedničkou koalice Společně pro jižní Čechy, kterou tvoří TOP 09, KDU-ČSL a Tábor 2020, bude poslanec a náměstek jihočeského hejtmana Pavel Klíma (TOP 09).

Krajské volby na jihu Čech vyhrálo před čtyřmi lety ANO těsně před ODS. Oba subjekty mají po 12 mandátech z 55. Do zastupitelstva se ještě dostali Piráti s devíti mandáty, společně TOP 09 a KDU-ČSL (sedm mandátů), ČSSD s šesti křesly, STAN s pěti a Jihočeši 2012 se čtyřmi mandáty. Kraj vede koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutí Jihočeši 2012.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky ČR, volby, kraje, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do podzimních krajských voleb vstoupí nové uskupení Jihočeská veřejnost  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.