Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V Senátu potřebujeme zkušené politiky, říká bývalý primátor Juraj Thoma

PR článek

Spolu s krajskými volbami probíhají letos v termínu 20. a 21. září také volby senátní. Celkem se o post senátora za volební obvod České Budějovice po končícím senátorovi Ladislavu Faktorovi (senátorský klub ODS a TOP09) utká šest kandidátů. Jedním z nejvýraznějších kandidátů je dlouholetý budějovický zastupitel a bývalý primátor Juraj Thoma. Ten ve své kampani prezentuje především své dosavadní zkušenosti z komunální politiky.

Budějčáci Vás znají především jako primátora města. Co vás vedlo ke kandidatuře do Senátu?
Mým zájmem byla vždy především komunální politika. V ní máte možnost vidět hmatatelné výsledky. Celostátní politika se ale do té komunální zákonitě propisuje. Z budějovické radnice moc dobře vím, kde rozvoj města brzdí legislativa, sebeschopnější vedení města je často “sešňěrováno” špatnými zákony. To je něco, na čem senátor může pracovat. Má také do Parlamentu přinášet místní znalost, bojovat za svůj region.

Proč jste se rozhodl kandidovat až nyní?
Myslím si, že post senátora vyžaduje určité politické zkušenosti. Osobně bych si na senátorský post třeba ve čtyřiceti ještě netroufl. Teď ale cítím, že mám co nabídnout, jak politicky, tak lidsky. Rád bych také utnul to ohlušující ticho, které z našeho senátorského křesla znělo posledních 6 let. Přál bych si tak, aby v Senátu byly Budějovice a jižní Čechy zase více slyšet.

Co vnímáte jako zásadní úlohu senátora?
Jednak je to legislativní práce spočívající často v relativně malých, ale podstatných opravách zákonů předložených sněmovnou. Tam je hodně vidět, že řada senátorů je bývalými starosty a mají na věci trochu praktičtější pohled než ministerští úředníci. Tady bych rád předcházel zbytečné byrokracii, snažil se co nejvíce zjednodušit jednotlivé úřední postupy a komunikaci občanů se státem. Zároveň vnímám senátora jako takového velvyslance svého regionu v Praze, ať už v Parlamentu nebo na ministerstvech a jiných institucích. Je to post, který vám na republikové či dokonce i na mezinárodní scéně na mnoha místech otevře dveře a umožní vám prosazovat zájmy svého města a kraje.

Co konkrétně byste tedy chtěl v Senátu prosadit?
V rámci kampaně jsem představil desetibodový program konkrétních kroků a témat, kterými se chci v Senátu zabývat. Trochu mě překvapilo, že nic takového u dalších kandidátů nevidím, ale třeba se ještě dočkáme. Za sebe vnímám jako klíčové téma třeba dostupnost bydlení, což je zásadní téma nejen v našem městě a kraji, ale i na celorepublikové úrovni. Např. v otázce stavění městských bytů může obcím ohromně pomoci stát a to rozumným stavebním zákonem. Dnes trvá takové řízení neúměrně dlouho, někdy i několik let. I když obce chtějí stavět nájemní byty pro své občany, jsou strašně zavalené všemožnými procesy řízení a tak se stává, že vlastní stavba zabere mnohem méně času, než povolovací řízení. Totéž platí o změnách územního plánu. Když to jde dobře, trvá takováto změna trvá 18 měsíců! Tak by tomu opravdu být nemělo. Nutně také musíme řešit dopravu, a to jak městskou, tak meziměstskou, kde bych přesně rád využil postu senátora k dokončení stavby D3 přes střední Čechy. Jako primátorovi se mi podařilo uzavřít dohodu s obcemi na D3 kolem Budějovic a na totéž se chystám v případě zvolení senátorem u středočeských obcí. Mým osobním tématem už z doby primátorování je pak také regulace hazardu. V té mohou jít Budějovice příkladem. Stejně tak např. v transparentnosti hospodaření. Byli jsme jedním z prvních měst, které začalo své smlouvy zveřejňovat na internetu. Rád bych právě tyto zkušenosti promítl do celostátní politiky. Záleží ale samozřejmě na voličích.

Juraj Thoma se narodil v roce 1969 v Nitře. V roce 1992 vystudoval archeologii na Univerzitě Karlově. Té se následně věnoval v Národním památkovém ústavu v Českých Budějovicích a Jihočeském muzeu. V roce 1998 se zde stal poprvé zastupitelem města. V letech 2006 - 2014 byl primátorem města, v letech 2018-2022 prvním náměstkem, od roku 2022 dále zastupitelem. V roce 2010 založil hnutí Občané pro Budějovice, za které nyní spolu s hnutím Starostové a nezávislí kandidát do Senátu Parlamentu České republiky.

Zadavatel/zpracovatel: Starostové a nezávislí

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky volby, senát, Juraj Thoma, politika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Schonbrun

Do senátu jsou především potřeba lidé, kteří nejsou vyčůránci a hamouni na senátorské platy. Zruště platy senátorům a okamžitě uvidíte ten zájem o senátorská křesla.Asi by pro senát stačila garsonka o velikosti max.20 m2

Sobota, 14. září 2024, 06:33Odpovědět

Libor Burian

Lidé se musí spojit,mluvit spolu. Podepište petici Voda je život, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost !

Sobota, 14. září 2024, 06:08Odpovědět

V Senátu potřebujeme zkušené politiky, říká bývalý primátor Juraj Thoma  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.