Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

VOLBY 2024: Volební místnosti jsou otevřené, lidé začali vybírat krajské zastupitele a senátory

V Česku začínají krajské a senátní volby. Úderem druhé hodiny odpolední se otevřely volební místnosti napříč celou republikou. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o členech horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř pražských senátních obvodů. Poslední voliči mohou odevzdat svůj hlas dnes před 22:00. Další budou mít šanci ještě v sobotu od 8:00 do 14:00.

Voliči si do volebních místností musí vzít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komisaři mohli ověřit jejich totožnost a právo volit.

V případě krajských voleb lidé mohou na vybraném hlasovacím lístku preferované strany podpořit zvolení nejvýše čtyř kandidátů, a to zakroužkováním pořadového čísla před jejich jménem. Kandidátům bude stačit k dosažení mandátu pouze pět procent preferenčních hlasů. Lístek pak před vhozením do volební urny musí voliči zasunout do hlasovací obálky k tomu určené, kterou dostanou od volební komise.

Při senátních volbách musí voliči vložit vybraný hlasovací lístek se jménem kandidáta do jiné obálky, kterou také dostanou od komise. Tento lístek se nijak neupravuje. Lidé by to neměli splést, protože jejich hlasy by byly neplatné.

V 15 obcích dnes začnou spolu s volbami do krajských zastupitelstev a do Senátu také referenda o místních záležitostech. Jedno z nich se uskuteční také v jižních Čechách. V Mirovicích na Písecku občané rozhodnou o stavbě solární elektrárny.

Na jihu Čech podalo kandidátní listinu do krajských voleb 14 stran a hnutí

Na jihu Čech podalo kandidátní listinu do podzimních krajských voleb 14 politických subjektů. Je to o šest méně než v roce 2020. O místo senátora za českobudějovický obvod bude usilovat šest kandidátů.

Křeslo hejtmana bude na jihu Čech obhajovat Martin Kuba, který povede kandidátku ODS. Lídrem hnutí ANO se stal poslanec Roman Kubíček. STAN a hnutí Občané pro Budějovice (HOPB) vytvoří společnou kandidátku, volební jedničkou bude starostka Vimperku na Prachaticku Jaroslava Martanová (STAN). Sociální demokracii (SOCDEM) na jihu Čech povede do krajských voleb Tomáš Polanský, Jihočechy 2012 náměstek hejtmana Pavel Hroch a Piráty písecký místostarosta Josef Soumar. Jedničkou koalice Společně pro jižní Čechy, kterou tvoří TOP 09, KDU-ČSL a Tábor 2020, bude poslanec a náměstek hejtmana Pavel Klíma (TOP 09). Aliance Stačilo, která se skládá z KSČM, České suverenity sociální demokracie (ČSSD), České strany národně sociální a dalších nezávislých kandidátů, vsadila na lékařku Kateřinu Jirousovou.

Před čtyřmi lety na jihu Čech vyhrálo ANO těsně před ODS. Oba subjekty mají po 12 mandátech z 55. Do zastupitelstva se ještě dostali Piráti s devíti mandáty, společně TOP 09 a KDU-ČSL (sedm mandátů), ČSSD s šesti křesly, STAN s pěti a Jihočeši 2012 se čtyřmi mandáty. O hlasy voličů usilovalo 20 uskupení. Kraj vede koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a Jihočeši 2012. Volební účast tehdy byla 39,51 procenta.

O post senátora se utká šest kandidátů

Spolu s krajskými volbami se budou konat také volby do senátu. O místo senátora za českobudějovický obvod bude na podzim usilovat šest kandidátů. Je to o dva méně než při posledních volbách v roce 2018. 

Senátorem za českobudějovický volební obvod je Ladislav Faktor (Nezávislý), který nebude v podzimních volbách obhajovat svůj mandát. Rozhodl se tak hlavně kvůli věku.

O pozici jeho nástupce bude usilovat například člen ODS českobudějovický radní a předseda Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora. Hnutí ANO nominovalo jako nestraníka bývalého ředitele Jihočeského letiště Ladislava Ondřicha. Kandidaturu do horní komory parlamentu na začátku roku oznámil Juraj Thoma. Bývalého primátora Českých Budějovic nominovalo STAN a hnutí Občané pro Budějovice (HOPB). První kolo voleb do třetiny Senátu se uskuteční spolu s krajskými volbami 20. a 21. září a případné druhé kolo o týden později.

Foto Petr Bezděk

Štítky Volby do Senátu, Parlamentu České republiky, Senát Parlamentu České republiky, hlasovací lístek, volební místnost, Česko, občanský průkaz, krajské volby, cestovní pas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Volební místnosti jsou otevřené, lidé začali vybírat krajské zastupitele a senátory  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.