Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vládní delegace z Tatarstánu zavítala na jih Čech

Krásným jarním počasím i chlebem a solí přivítaly v pondělí jižní Čechy a Budějce prezidenta Republiky Tatarstán Rustama Nurgalijeviče Minnichanova.

Do našeho kraje ale dorazil také Sergey Borisovich Kiselev, velvyslance Ruské federace v České republice, Ravil Chammatovič Zaripov, místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu i další významní členové vlády, průmyslu a obchodu Republiky Tatarstán.

Delegace navštívila Jihočeský kraj v rámci pracovní návštěvy České republiky, kterou navazuje na předchozí spolupráci v oblasti rozvoje hospodářských vztahů. Po oficiálním setkání s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Petrem Nečasem, místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou a dalšími představiteli veřejné správy i podnikatelských kruhů přijal prezident Tatarstánu pozvání ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby k návštěvě jižních Čech.

V úvodu jihočeského programu navštívili hosté v doprovodu ministra Kuby a předsedy Jihočeské hospodářské komory Miroslava Dvořáka Jadernou elektrárnu Temelín, kde kromě prohlídky provozů elektrárny diskutovali také o rozvoji jaderné energie a zkušenostech v této oblasti.

Z Temelína se kolona aut vydala do Budějc, konkrétně do akciové společnosti Motor Jikov. Generální ředitel Miroslav Dvořák v průběhu uvítání mimo jiné uvedl, že návštěvu prezidenta Tatarstánu považuje za potvrzení oboustranného zájmu o rozvíjení další spolupráce a význam setkání umocňuje i fakt, že Rustam Minnichanov je prvním prezidentem, který Motor Jikov a.s. navštívil.

Následně představil hostům historii i současnost Motoru, výrobní program i jeho výsledky. Prezident Minnichanov projevil zájem jak o sdělené informace, tak o výrobky a především potvrdil zájem o možnost spolupráce v oblasti rozvoje zařízení na využití takzvaných alternativních zdrojů pohonných energií, konkrétně LPG (zkapalněného ropného plynu), na který jsou zaměřeni v Tatarstánu, nebo CNG (stlačený zemní plyn), který patří do programu Motoru Jikov.

Následovala prohlídka provozů, při které se nejen prezident, ale i zástupci podnikatelských subjektů Republiky Tatarstán aktivně zajímali o technologie a výrobky.

Z Motoru Jikov vyjela přísně střežená delegace do budějckých ulic a následně směrem k Hluboké nad Vltavou. V Relaxačním a regeneračním centru Hluboká uvítali prezidenta Minnichanova, velvyslance Kiseleva a další hosty starosta města a senátor Tomáš Jirsa společně s místostarostou Hluboké Pavlem Dlouhým.

Uvítání podle tradičního českého zvyku - chlebem a solí - předznamenalo přátelskou, uvolněnou atmosféru, která vládla na slavnostní večeři, které se účastnili také představitelé Jihočeské hospodářské komory. Ministr Martin Kuba v krátkém proslovu zdůraznil, že si návštěvy delegace, vedené prezidentem Minnichanovem, velmi váží a považuje ji za další prohloubení vzájemných hospodářských vztahů mezi Českem a tímto ekonomicky významný regionem.

Prezident Minnichanov  ocenil průběh návštěvy v jižních Čechách a mimo jiné řekl, že právě pozvání ministra Martina Kuby považuje za potvrzení přátelských vztahů, protože Martin Kuba je v tomto kraji doma a domů  bývají zváni jen přátelé.

Svá slova oba potvrdili vzájemným předáním darů - prezidentu Minnichanovi, který je podle svých slov vášnivým golfistou, věnoval Martin Kuba pamětní golfovou hůl, vyrobenou českými skláři. Martinu Kubovi předal Rustam Minnichanov pamětní medaili z Univerziády, která se v Tatarstánu konala.

Program večera byl zakončen prohlídkou osvětlených zámeckých zahrad s výhledem na panorama večerních Budějc.

Odkud delegace přijela?

Tatarstán je republikou Ruské federace. Nachází se ve východní Evropě na soutoku řek Volhy a Kamy. Jeho rozloha je 68 000 km² a obývá ho 3,7 milionu obyvatel.

Většinovým národem Tatarstánu jsou Tataři, kteří tvoří polovinu populace (51 %), druhým největším etnikem jsou Rusové (43 %). V zemi však žije množství dalších národů - Čuvaši (3 %), Mordvinci, Udmurti, Marijci, Baškirové, Ukrajinci a další, jejich podíl je však zanedbatelný.

Tatarstán je jednou z nejbohatších federálních jednotek Ruské federace a její nejbohatší republikou. Životní úroveň je zde zhruba čtyřikrát vyšší, než je ruský průměr. Země disponuje mnoha klíčovými průmyslovými odvětvími - petrochemií, strojírenstvím, automobilovým i leteckým průmyslem.

V Naberežných Čelnech (Çallı) se vyrábějí nákladní automobily Kamaz, v Kazani zas civilní letadla Tupolev Tu-214, vrtulníky Mil Mi-17 a nadzvukové bombardéry Tu-22 Backfire. Ve městě Nižněkamsk jsou závody na zpracování kaučuku a výrobu pneumatik, v Almeťjevsku zase sídlí ropná společnost Tatněft, v Jelabuze továrna na výrobu hodinek Vostok a tak dále. Zdroj: Wikipedie

Vládní delegace Tatarstánu na jihu Čech

Středa, 17. dubna 2013, 11:20

Návštěva prezidenta Tatarstánu v Jihočeském kraji
Návštěva prezidenta Tatarstánu v Jihočeském kraji

Štítky Republika Tatarstán, vládní delegace, Tatarstán, Česko, Martin Kuba, Jihočeský kraj, České Budějovice, návštěva, Motor Jikov, Rusko, Miroslav Dvořák, Jihočeská hospodářská komora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vládní delegace z Tatarstánu zavítala na jih Čech  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.