Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ze škol zmizel azbest, z městské kasy peníze

Dvě hlavní zmizení hrají v kauze azbest aktuálně hlavní roli. Ze škol na Máji už téměř zmizel (snad!) azbest, z městské kasy pak zmizela částka téměř 20 milionů korun. První zmizení je příčinou zmizení druhého.

Peníze z městské kasy se rozplynuly do plateb za sanaci, odborný dohled firmy Foster Bohemia a „odbornou“ expertizu z dílny stejné společnosti. A vše nasvědčuje tomu, že peníze zaplacené za odstranění azbestu se do městské kasy hned tak nevrátí.

V průběhu prosince a ledna jak kompetentní náměstci Petr Podhola a Kamil Calta, tak i primátor Juraj Thoma prohlašovali, že ti, kteří situaci v májských školách zavinili, budou zjištěni a potrestáni – padni, komu padni – a na vinících bude město požadovat úhradu škody i úhradu sanace azbestových a minerálních vláken. Vinu měla zjistit a prokázat expertiza akreditované firmy Foster Bohemia.

V polovině února se deklarovaná stanoviska ale značně změnila. Stalo se tak poté, kdy město obdrželo právě expertizu firmy Foster Bohemia, ve které nebyl pregnantně definován konkrétní viník, a různá pochybení byla přisuzována všem zainteresovaným subjektům. Některé z nich, například KHS České Budějovice, závěry expertizy striktně odmítly a upozornily na mylná a zavádějící tvrzení.

Na expertizu Foster Bohemia reagovala i firma OHL ŽS a. s., hlavní dodavatel rekonstrukce májských škol, předložením vlastního odborného posudku, který závěry Foster Bohemia hodnotí jako neprůkazné a podle kterého dodavatel postupoval v procesu stavby správně, takže kontaminaci azbestem nezavinil.

Dvě rozdílné expertizy jsou podle budějckých radních důvodem, proč se město pokusí o smírné, mimosoudní řešení problému a dohodu o úhradě nákladů spojených nejen se sanací. Město chce zadat vypracování dalšího posudku soudnímu znalci.

V kauze azbest tedy nastala patová situace, kterou někteří odborníci předpokládali už na začátku ledna a ve svých prognózách mimo jiné uváděli, že navzdory všem proklamacím o potrestání viníků budou nakonec ze strany města shledány důvody, proč vše nenápadně „zamést pod koberec“.

Jak se Budějcké Drbně z důvěryhodných zdrojů, blízkých radniční koalici, podařilo zjistit, mohou v tomto vývoji hrát určitou roli dobré vztahy mezi budějckým primátorem Thomou a ředitelem jihočeské divize OHL ŽS Jiřím Káplem. Bývalý jednatel společnosti CBPS, který se podle obvinění policie měl dopustit podvodu s celkovou výší škody 201 milionů korun, dne 21. prosince 2010 vyjádřil osobní gratulací nově zvolenému primátorovi Juraji Thomovi svou podporu.

Na otázku „Kdo zaplatí miliony v kauze azbest?“ tedy budějcká radnice asi hned tak neodpoví. Především rodiče žáků škol na Máji doufají, že skutečného viníka by mohla odhalit policie, které zástupci rodičů podali trestní oznámení na neznámého pachatele.

Není známa ani odpověď na otázku „Který dodavatel bude realizovat druhou etapu rekonstrukce májských škol?“. Smlouvu má město uzavřenu s OHL ŽS... A bez odpovědí zůstávají i další otázky – například ta, kterou již nyní kladou rodiče dětí z májských škol: „Nedojde při druhé etapě k další kontaminaci azbestem? Nebude se situace opakovat?“

Jako velmi zásadní se jeví i otázka, jestli kvůli nedodržení postupu a pochybení v projektu nebude muset město vracet dotaci, která byla na rekonstrukci čerpána z Operačního programu Životní prostředí?

Naštěstí je známa alespoň odpověď na otázku „Kdy se vrátí žáci a učitelé do svých škol?“ Podle vyjádření radních by se do svých tříd, lavic a kabinetů by k tomu mělo dojít 19. března.

V celé velmi složité kauze existuje mnoho otázek a zatím jen málo odpovědí. Budějcká Drbna se na ně bude ptát za vás a pro vás i nadále.

Štítky azbest, peníze, Juraj Thoma, environmentální remediace, OHL ŽS, Petr Podhola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze škol zmizel azbest, z městské kasy peníze  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.