Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

The Greens opět pomáhají. Chtějí vybrat na léčbu kmenovými buňkami 300 tisíc korun

Vánoční svátky jsou obdobím splněných přání. Jedno takové, které má třináctiletá Barunka Sedláčková, tedy být zdravá, chce splnit za pomoci veřejnosti kapela The Greens. Už loni přišla s projektem Vánoční pusa, během kterého se podařilo vybrat přes 70 tisíc korun na zdravotnickou pomůcku, jež Barunka, trpící neuropatií, potřebovala. Nyní vybírá na léčbu kmenovými buňkami. Nazpívala rovněž píseň The Fish, v jejímž videoklipu hraje i samotná dívka. O Vánoční puse promluvil kytarista kapely Jan Novotný.

Mluvíme spolu přesně po roce. Tehdy jste rozjeli projekt Vánoční pusa, který měl za cíl pomoci vybrat peníze pro třináctiletou Barunku Sedláčkovou na MOTOmed, jenž potřebovala. Povedlo se to?
Musím říct, že mě vybraná částka až překvapila. Povedlo se vybrat přes 70 tisíc korun, což Barunce moc pomohlo. Nejkrásnější na tom ale byl její rozzářený úsměv, když jsme jí předávali šek na náměstí. Přiznám se, že jsem byl tak nadšený, až jsem pomalu nevěděl, co budu říkat. (úsměv)

Letos jste projekt trochu obměnili. Jak?
Tak prvotně se naše píseň, a tím naše myslím kapelu The Greens, jmenuje The Fish. A hlavně máme vyšší cíle v otázce vybírání finančních prostředků. Tentokrát půjdou peníze na léčbu kmenovými buňkami, která by Barunce také velmi pomohla. Byli bychom rádi, kdyby se nám podařilo vybrat 300 tisíc korun. Vždycky to ale může být víc, ne? (úsměv) Třeba díky dražbě obrázku, který Barunka namalovala.  

Nemohl jsem si nevšimnout, že jste začali používat hashtag #vyletirybka. Jaký je jeho smysl?
Síla sociálních sítí je v tom, že pomocí hashtagů se informace a výzvy šíří nejrychleji. Kdyby to mělo dopadnout úplně nejlépe, chtěli bychom, aby naše výzva dopadla podobně jako Ice Bucket Challenge, kdy se lidé polévali kyblíkem s vodou, aby upozornili na boj proti amyotrofické laterální skleróze. Tím pádem se podařilo vybrat i více peněz. U nás se nebudeme polévat studenou vodou, ale chceme, aby každý natočil krátké video s úsměvem a hláškou: „Úsměv, vyletí rybka!“ Následně by měl nominovat tři kamarády. A je jedno, zda to udělá prostřednictvím Facebooku, Twitteru nebo čím dál více populárního Instagramu.

Kdo stojí za písní The Fish?
Zmínil jsem naši kapelu The Greens. Text k písni napsal, stejně jako loni, Pavel Maule, který hraje na cajon. Producentem je pak Jan Ponocný. K tomu se vlastně váže zajímavá historka. Je oblíbencem našeho kytaristy a zpěváka Davida Beránka. A jelikož se před nedávnem ženil, dovolil jsem si ho oslovit s tím, zda by na jeho svatbu nepřijel. Muzikanti jsou fajn lidi, takže se to povedlo domluvit. (úsměv) Slovo pak dalo slovo a vznikla naše vzájemná spolupráce k písni The Fish. Původně jsme oslovili kapelu Sto zvířat, ale ta kvůli své vytíženosti nemohla pomoci. Nicméně nám přislíbila účast na projektu v roce 2016. Z toho mám velkou radost.

Jak probíhalo natáčení videoklipu?
(smích) Nebyl to žádný med. Dostali jsme od Stezky korunami stromů lístky zdarma a já jich využil víc, než jsem musel. (smích) Kromě toho byla ten den obrovská zima. Foukalo a pocitová teplota byla -17°C. Barunka navíc měla strach a nahoru se jí moc nechtělo. Když už to ale překonala, rozhodl jsem se změnit plán já, aby to bylo především jí příjemné. Natáčel se tak na výstupní stanici sjezdovky. Na Lipně také The Fish zahrajeme poprvé naživo. Bude tomu 19. prosince při zahájení sezony.

The Fish - The Greens ft. Honza Ponocný

Rok se s rokem sešel a my pro vás máme další píseň. Dámy a pánové: The Fish aneb Úsměv, řekněte #vyletirybka (natočte se u toho a nominujte 3 kámoše ;))))! Tentokrát bychom rádi vybrali na léčbu kmenovými buňkami. Pomůžete nám v tom? Krásné Vánoce všem! www.vyletirybka.com ... děkujeme PROmovie a Honza Ponocný!

Zveřejnil(a) The Greens dne 6. prosinec 2015

 

Jan Ponocný: Píseň se mi líbí. Hlavně, aby se líbila i jiným lidem

Jaké jste měl pocity, když jste byl osloven kapelou The Greens?
Jaké jsem měl pocity? Říkal jsem si, jestli to myslí vážně. Zda ví, do čeho jdou. Ale pak jsem si řekl, že jsou svéprávní, mají občanky, očkovaní také jsou, tak snad vědí, co dělají. (úsměv) Ne, vážně, samozřejmě jsem byl rád, protože když člověk může pomoci něčemu bohulibému, a to ještě navíc jenom tím, že dělá, co má rád, tak to je radost.

Spolupráce fungovala?
Skvěle! Dostal jsem na telefonu nahraný demo snímek, tak jsem ho s úsměvem předal trochu předělaný zpět kapele. A kapela to s úsměvem přijala. Nic nenamítali, jsou totiž děsně slušní. To je asi tím, že jsou z Budějovic, tam jsou všichni, co znám, slušní. V Budějcích by chtěl žít každý, co? (úsměv) To je pro mě třeba zisk z naší spolupráce, že jsem se mohl od nich dozvědět tohle.

Líbí se vám výsledná píseň The Fish?
Líbí, ale na tom vůbec nezáleží. Hlavně, aby se líbila i jiným lidem. (úsměv)

Více informací o tom, jak přispět, naleznete na webových stránkách www.vanocnipusa.cz.

Štítky hudební skupina, kmenová buňka, léčba, Florida Marlins, Vánoce, Jan Novotný, České Budějovice, kbelíková výzva, Sto zvířat, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

The Greens opět pomáhají. Chtějí vybrat na léčbu kmenovými buňkami 300 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.