Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Bitcoin má šanci změnit svět. Přesvědčili se o tom studenti krumlovského gymnázia

Bitcoin má potenciál změnit svět. Přesvědčit se o tom mohli studenti gymnázia v Českém Krumlově. Přednáška se konala v pátek 8. dubna, od známého odborníka na tuto problematiku Dominika Stroukala.

Přednáška byla organizována mezinárodní studentskou organizací bojující za svobodu Students for Liberty (SFL). Respektive jejími třemi členy: pražskou Martinou Bacíkovou, předsedkyni SFL CZ a budějckými studenty Barborou Nedvědovou, která studuje spolu s Martinou na VŠE a Tomášem Lejskem, který studuje na Gymnáziu J. V. Jirsíka v Českých Budějovicích.

Na přednášce bylo kolem šedesáti místních studentů. Na samotném konci přednášky následovala velmi živá diskuze. A o čem vlastně byla řeč? Bitcoin je kryptoměna, tedy měna, která je vytvořená pomocí internetu. Její výhoda oproti běžným měnám je ta, že nemá žádnou centrální banku a je pseudonymní. To znamená, že každý člověk může vidět každou transakci, jež je uskutečněna, dostat se na účet kohokoliv a poté se kouknout na historii transakcí. Dotyční z těchto údajů nezjistí, kdo je majitelem účtu, protože vidí pouze kód, jenž je tvořený kombinací písmen a znaků. A co tedy zajišťuje, aby se transakce uskutečnila? V současných měnách na to máme nějaké centrum (banku). V Bitcoinu to ale funguje na principu peer-2-peer. Každý člověk se může zapojit do procesu ověřování a každý se může podívat na jakýkoliv účet.

Další věcí, kterou Dominik Stroukal zmiňoval, je princip, na kterém Bitcoin stojí. Tím je blockchain. Je to decentralizovaný způsob ověřování a převodu vlastnických práv. Vlastně se vytvořila poprvé na internetu vzácnost, něco, co nelze zkopírovat. To má velký potenciál vyřešit tíživou situaci v zemích třetího světa, kde neexistuje žádná efektivní kontrola vlastnického práva. A pokud existují nějaké katastry, tak úředníci mohou být úplatní a za pár korun mohou převést nemovitost na cizího vlastníka. Koneckonců, nemusíme chodit daleko, i v některých evropských zemích je více vlastníků nemovitostí, než je nemovitostí celkem. Navíc není ojedinělé, že prodávající prodá nemovitost třeba pěti různým lidem. Pak se hádejte, komu patří. Aplikace blockchainu by tento problém mohla elegantně vyřešit. V Africe má mobil téměř každý a internet je v některých oblastech Afriky dokonce o mnoho rychlejší než mobilní internet u nás.

Bitcoin má potenciál změnit svět. Je to jen pár dnů, co se spustil Openbazaar, což je právě decentralizované internetové tržiště fungující na principu peer-2-peer. Nelze tedy nikdy zakázat a zrušit, ač se o to vlády nebo sami tvůrci mohou pokoušet. A jaké jsou jeho výhody či co tam můžete koupit? Hlavní výhodou je cena a fakt, že se poprvé v historii nemusíme spoléhat na třetí stranu, jako je Aukro či Amazon, že naše prostředky spravují řádně a v případě sporu nás spravedlivě rozsoudí. Decentralizovaná řešení typu Openbazaar umožňují najít si vlastního soudce, vlastní třetí stranu a nespoléhat jen na často rigidní a pomalé státní soudy a regulace. Těžko však něco zabrání nástupu těchto technologií, které již nyní dělají svět svobodnější. Čeká nás freedom strike.

Štítky Bitcoin, přednáška, Dominik Stroukal, Internet, Český Krumlov, nemovitost, Tomáš Lejsek, Martina Bacíková, Afrika, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bitcoin má šanci změnit svět. Přesvědčili se o tom studenti krumlovského gymnázia  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.