Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

S aplikací EPP – Pomáhej pohybem od Nadace ČEZ sportuje a pomáhá na jihu Čech přes 8 tisíc lidí

Přes 1,3 milionu korun zařídili lidé svým pohybem pro šestnáct jihočeských projektů. Téměř osm tisíc Jihočechů sbíralo body prostřednictvím aplikace EPP - Pomáhej pohybem a ty pak Nadace ČEZ proměnila na finanční částku. Například 109 tisíc získalo 1. Centrum zdravotně postižených jižních Čech. Celkem Jihočeši s netradiční aplikací nasportovali přes 170 tisíc kilometrů. V celé republice to bylo 3 388 377 kilometrů a Nadace ČEZ poskytla přes 15 milionů korun na 209 prospěšných projektů.

Běháním, cyklistikou, chozením, ale také tancováním, bruslením nebo lyžováním. Těmito sporty mohu zájemci od loňského května nejen udělat něco pro své zdraví a shodit přebytečná kila, ale také pomáhat potřebným. Mobilní aplikaci Skupiny ČEZ si během dvanácti měsíců oblíbilo 157 tisíc lidí.

„Náš původní cíl byl padesát tisíc stažení aplikace do konce loňského roku, ten jsme překročili víc než dvojnásobně a podobným tempem jedeme i dál,“ říká ředitel útvaru komunikace a marketing Skupiny ČEZ Filip Sirotek. „Přemýšleli jsme, jak veřejnost přímo zapojit do rozhodování o projektech, které Nadace ČEZ podporuje, a tohle se ukázalo jako ideální volba.“

Částku 109 991 korun obdrželo od Nadace ČEZ díky aplikaci EPP 1. Centrum zdravotně postižených jižních Čech. Peníze využilo na pořízení schodolezu pro tělesně postižené osoby. „Postižení veslaři měli přístup k molu velmi komplikovaný. Na dřevěných schodech se museli posouvat po své těle, což bylo nepohodlné, ale především velmi nebezpečné. Se schodolezem je přístup k vodě úplně o něčem jiném,“ uvedl Jiří Smékal, ředitel centra.

Nově pro Windows Phone

Podpora vybraného projektu prostřednictvím aplikace je jednoduchá. Stačí si ji zdarma stáhnout do chytrého mobilního telefonu a pak s každým krokem chůze, uběhnutým metrem nebo odtančenou minutou uživatel sbírá body, které poté pošle některému z nabízených projektů. Pokud uživatelé svým pohybem nashromáždí za daný čas určitý počet bodů, Nadace ČEZ projekt podpoří. Aplikace dosud fungovala na operačních systémech Apple iOS a Android. U příležitosti jejích prvních narozenin ji pak Nadace ČEZ spouští i pro Windows Phone.

Aplikace EPP už pomohla rozdělit přes 15 milionů korun

Podobných projektů, které podávají pomocnou ruku nejen hendikepovaným, ale také seniorům nebo znevýhodněným dětem z dětských domovů, podpořili uživatelé prostřednictvím aplikace v Česku celkem 209, a Nadace ČEZ díky nim rozdala 15 400 111 korun. Nejvíc sbírají uživatelé body běžnou chůzí, následuje běh a poté cyklistika. Všechny podpořené projekty je možné najít na speciální microsite.

„Myslím si, že se nám díky takzvané EPPce podařily dvě věci zároveň. Jednak finančně přispět potřebným a také trochu pomoct rozhýbat českou společnost. I někteří lidé, co třeba normálně neběhají, s tím kvůli naší aplikaci začali. Třeba už o pravidelném sportování dlouho přemýšleli a tohle byla další motivace se do toho pustit,“ říká ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.

Od jejího spuštění v květnu loňského roku tak lidé používající aplikaci EPP věnovali sportu 1 012 695 hodin svého času, nasportovali 3 388 377 kilometrů a spálili 531 068 879 kilo kalorií, což se přepočteno rovná téměř 76 000 kg tělesného tuku. Jeden projekt pak v průměru ušetřil 2 541 000 kilokalorií, a lidé kvůli němu „zhubli“ 363 kilogramů.

S „EPPkou“ trénuje i Jágr a Plíšková

Aplikaci používají a prostřednictvím online videí podpořili i slavní sportovci. Například hokejisté Jaromír Jágr, snowboardistka Eva Samková, atlet Pavel Maslák, skifařka Miroslava Knapková, basketbalista Jiří Welsch, kajakář Vavřinec Hradílek, judista Lukáš Krpálek a tenistka Karolína Plíšková.

Aplikaci EPP – Pomáhej pohybem přihlásila Nadace ČEZ do soutěže Mobilní aplikace roku. Veřejnost může na odkaze hlasovat do 22. května.

Foto 1. CZPJC

Štítky ČEZ, projekt, Česko, Jihočeský kraj, Karolína Plíšková, Jaromír Jágr, Apple, Lukáš Krpálek, Pavel Maslák, Jiří Welsch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S aplikací EPP – Pomáhej pohybem od Nadace ČEZ sportuje a pomáhá na jihu Čech přes 8 tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.