Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Bez pásu ani ránu. Řidiči si vyzkoušeli kotrmelec s autem

Sednout si za volant a připnout se bezpečnostním pásem. Pro někoho samozřejmost, bez níž by se ani nerozjel, jiné tato zákonná povinnost akorát obtěžuje. Celorepubliková kampaň Zastav jízdu smrti, která pokračovala v závěru minulého týdnu preventivními akcemi na jihu Čech, nabídla řidičům mimo jiné možnost si vyzkoušet, jaké to je jít s autem takzvaně přes „boudu“.

„Bylo to dobrý, jak na horské dráze. Nechtěla bych to zažít ve skutečnosti,“ nechala se slyšet Lenka Bicanová, když vystoupila ze žluté Škody Fabia. „Byla to hodně zajímavá zkušenost. Pokaždé se v autě připoutám a určitě na tom nehodlám nic měnit,“ dodal Patrik Gasčarov.

Důvod konání preventivní akce vysvětlil Budějcké Drbně radní Jihočeského kraje pro dopravu Antonín Krák: „Víme, že patříme mezi regiony s největším počtem vážných dopravních nehod. Z toho důvodu jsme ve spolupráci s ÚAMK, BESIP a policií uspořádali tuto akci, díky které chceme simulovanou dopravní nehodou řidičům názorně ukázat, jak důležité je mít zapnuté bezpečnostní pásy.“

Jedinečnou příležitost zažít pocit, jaké to je viset několik sekund v pásech hlavou dolů, měli motoristé v pátek dopoledne u Dolního Třebonína na Českokrumlovsku díky otočnému simulátoru Ústředního automotoklubu České republiky, zabývajícího se dlouhodobě podporou bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

„Snižující se počet tragických havárií je velice silný a vnímaný argument. Nárůstem počtu vozidel a stále častějším požíváním alkoholu a omamných prostředků se však počet mrtvých přelévá do oblasti, která dříve nebyla tak častá. Obrovským úspěchem, kde vidím podíl naší dlouholeté intenzivní činnosti, je enormní pokles počtu obětí dopravních nehod, které nebyly připoutány,“ řekl při páteční bezpečností akci prezident ÚAMK Oldřich Vaníček a současně odkázal na jméno Michaela Schumachera.

Několikanásobný mistr světa při svém působení v seriálu závodů Formule 1 na simulátorech vyráběných v České republice předváděl, jak důležité pro záchranu lidského života je používat bezpečnostní pásy. „Takové osobnosti dovedou přesvědčit i mladého člověka, že na tom skutečně něco je a nemusí se stydět za to, že se chce před jízdou připoutat. Pro nás je důležitá pomoc Jihočeského kraje, jehož systémová prezentace simulátorů nárazu má skvělé výsledky. Během posledních deseti let klesl počet mrtvých nepřipoutaných v republikovém měřítku z přibližně dvou stovek na osmdesát,“ doplnil Vaníček.

Motoristická sezona se za několik málo hodin rozběhne společně se startem letních prázdnin naplno a silnice Jihočeského kraje zaplní tisíce vozidel mířících k moři. „Řidiči obrňte se trpělivostí, mnoho silnic je stále v rekonstrukci, proto si řádně načtete svou trasu, a pokud to bude jen trochu možné, objeďte místa, kde se dá předpokládat „ucpaný“ provoz,“ varuje policejní mluvčí Milan Bajcura.

Štítky Česko, bezpečnostní pás, Zastava, Jihočeský kraj, Ústřední automotoklub České republiky, Oldřich Vaníček, simulátor, Antonín Krák, Michael Schumacher, BESIP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bez pásu ani ránu. Řidiči si vyzkoušeli kotrmelec s autem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.