Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hejtman Zimola: Obec Cehnice získala titul Vesnice roku 2016 oprávněně

„Paní starostko, gratuluji vám, obec Cehnice letos po právu získala Zlatou stuhu určenou pro nejlepší jihočeskou vesnici.“ Hejtman Jiří Zimola adresoval tuto poklonu Heleně Sosnové, jejíž obec premiérově získala titul Vesnice roku v Jihočeském kraji. Slavnostní dekorování se uskutečnilo v uvedené obci na Strakonicku v pátek 12. srpna.

Vítězné stuhy získaly kromě Cehnic i další obce. Bílou Čejetice, Modrou Nišovice, Oranžovou Popelín a Zelenou Albrechtice nad Vltavou. Všechny si podle Zimoly cenu zasloužily hlavně za to, že dlouhodobě zlepšují podmínky pro život svých obyvatel a starají se i o spolkový život v obci. Gratulaci si podle hejtmana samozřejmě zaslouží i celkově druhý Boršov na Českobudějovicku, třetí Drahonice rovněž ze Strakonicka a všechny ostatní, které se do již 22. ročníku tohoto klání zapojily.

Obce umí dotace od kraje účelně využít

„Upřímně gratuluji Cehnicím, cenu si určitě zaslouží za bohatý společenský a kulturní život, za to, že nejde jen o místo pro přespávání. Chtěl bych poděkovat nejen jim, ale všem obcím, kde se pracuje na neustálém zlepšování podmínek k životu, kde jsou aktivní spolky, hasiči, myslivci, prostě kde se dobře žije,“ uvedl Zimola a pochválil obce za to, že finanční podporu z kraje dokáží účelně využít. „Jsem rád, že kraj podporuje život na vesnici z mnoha dotačních titulů, opravdu důležitá je však skutečnost, že je tato podpora na vesnicích opravdu vidět,“ upozornil Zimola. Dále uvedl, že například za vítězství v soutěži Vesnice roku v Jihočeském kraji 2016 obdrží Cehnice půl milionu korun.

Pyšní jsou zejména na školu a občanská sdružení

Jak s penězi naloží, už má Sosnová jasno. „Budujeme právě vývařovnu a finanční odměna od kraje ve výši půl milionu se tak bude hodit,“ plánovala starostka, pro kterou je vítězství v soutěži velký úspěch. „Podařilo se nám ukázat komisi, jak zde žijeme a co se nám za poslední dobu podařilo. Pyšní jsme zejména na naši školu a její okolí a fungování našich občanských sdružení,“ uvedla starostka s tím, že slavnostní odpoledne je věnováno hlavně obyvatelům obce. „Rozhodli jsme se, že na oslavu našeho vítězství si dnes uspořádáme takový malý letní ples,“ usmála se Sosnová.

Zlatá stuha není pro Cehnice prvním úspěchem

Cehnice jsou tradičním účastníkem soutěže Vesnice roku a letos poprvé získaly Zlatou stuhu. Mohou se také pochlubit umístěním ve zlatém pásmu soutěže Entente Florale Europe a nejvyšším bodovým ohodnocením v mezinárodní soutěži International Challenge. O jejich vítězství v letošním kole soutěže Vesnice roku Jihočeského kraje rozhodla desetičlenná komise v čele s Pavlem Kašpárkem. Do letošního ročníku se přihlásilo šest obcí ze Strakonicka, čtyři z Českobudějovicka, tři z Jindřichohradecka, Písecka a Prachaticka a dvě z Táborska.

Autoři | Foto Radek Šíma

Štítky Cehnice, Jiří Zimola, Zlatá stuha, Jihočeský kraj, okres Strakonice, Vesnice roku, soutěž, okres České Budějovice, Albrechtice nad Vltavou, Čejetice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Zimola: Obec Cehnice získala titul Vesnice roku 2016 oprávněně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.