Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

DRBNA VĚDÁTORKA: Když Británie opouští Evropu

Opět po týdnu je čas nakouknout do vědecké kuchyně. Tentokrát se podíváme na nový výzkum týkající se oddělení Britských ostrovů od Evropského kontinentu a na potvrzení jednoho letitého výzkumu.

Geologický brexit před půl milionem let

Británie nedávno opustila Evropskou unii, ale to není jediná rozluka s Evropou, kterou kdy Britské ostrovy zažily. Británie totiž dříve byla s Evropou spojena pruhem pevniny mezi dnešním Doverem a Calais. Přibližně před 450 tisíci lety však tento „most“ zmizel. Vědci z Královské univerzity v Londýně pod vedením profesora Sanjeeva Gupta se na toto zmizení zaměřili.

Geologický brexit samozřejmě nebyl dobrovolný. Referendum o odtržení od pevniny se nekonalo. Pravděpodobnějším scénářem je, že za vše mohlo ledovcové jezero, které se nacházelo v těsné blízkosti spojnice s Britských ostrovů s pevninou. To v jistém bodě začalo přetékat a proudy vody přírodní most zničily. Toto odtržení mělo na budoucí kulturní vývoj jistě mnohem větší vliv, než nedávný brexit z EU.

Podle nosa poznáš kosa. Nebo alespoň odkud pochází

Dle nejčastějších odhadů existuje přibližně čtyřicet různých druhů nosů. To, jaký má ten který konkrétní člověk, je samozřejmě ovlivněno především geneticky, ale svou roli hraje i to, v jakém prostředí se pohybovali jeho předci. Tato souvislost je už vědcům dávno známá, ale nový výzkum výsledky zpřesňuje a digitalizuje.

Výzkum potvrdil, že v teplých a vlhkých oblastech jsou běžnější velké a širší nosy, zatímco v chladném klimatu najdeme spíše malé a užší nosy. Proč tomu tak je, je zjevné. Jednou z nejdůležitějších funkcí nosu je to, že ohřívá a zvlhčuje vzduch, který dýcháme. Na to se lépe hodí subtilnější nos. Naopak, kdo žije v teplých a vlhkých oblastech moc ohřívat vzduch nepotřebuje.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Evropa, Velká Británie, výzkum, Britské ostrovy, brexit, Evropská unie, Londýn, Dover, Calais

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA VĚDÁTORKA: Když Británie opouští Evropu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.