Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ZOO Dvorec oslavila 10. narozeniny. A pokřtila malého tygra ussurijského

Sobota 12. srpna byla v ZOO Dvorec slavnostní. A to z několika důvodů. Kromě desátých narozenin zoologické zahrady se křtil i malý tygřík, kterému přijel vybrat jméno herec Jan Potměšil.

Den v ZOO nabídl zábavná i poučná vystoupení, komentované krmení i divadlo. Přijel herec Jan Potměšil i moderátorka a herečka Eliška Boušková. Spolu s celým týmem pečovatelů byl u slavnostního křtu i šéf ZOO Viktor Ambrož. Právě dnes je to přesně měsíc, co se malý tygr ussurijský narodil (13. července 2017).

A jaký je jeho příběh?

ZOO neděláme kvůli komerci, ale dbáme na přístup. Chceme, aby se u nás zvířata cítila dobře a měla chuť se rozmnožovat, i když jsou v zajetí. Jenom za letošní rok jsme odchovali sedm koťat lvů nebo tygrů. Příběh našeho malého tygra začal v únoru. Tygr ussurijský pochází ze Sibiře, kde je i mínus 50 stupňů, takže naše letní teploty nejsou pro něj úplně ideální. Náš v současné době již důchodový pár, který vychoval devět mláďat, neměl kotě již čtyři roky, protože věk zkrátka nezastavíme. Ussurijský tygr se dožívá sedmnácti, maximálně osmnácti let. Nicméně v únoru, kdy měla samice krátkodobou říji, jsme dali pár na 38 hodin dohromady. Řekli jsme si, že to mají naposled… v květnu jsme křtili naše bílá paterčata a v tom termínu začala samice zdravotně laborovat. Začali jsme řešit s doktorem co a jak, protože samici je téměř 17 let. Nic jí nebylo, ale protože vyživovala plod, tak neměla již síly i pro sebe. Dali jsme jí nějaká analgetika a nechali to osudu. V době krmení pak ale samice nevylezla a začal jsem se bát, že to má za sebou. Poslal jsem tam ošetřovatele a čekal. Oni se však vrátili s úsměvem, že je tam koťátko,“ řekl šéf ZOO Viktor Ambrož s tím, že šlo o jubilejní 10. kotě tygra ussurijského v ZOO Dvorec.

Tygr dostal jméno Othello

Je to pro mě velká čest, že jsem mohl přijet, potkat místní lidi a ujmout se křtu. Přemýšlel jsem, jak ho pojmenovat a napadl mě takový příběh, který navazuje na naše divadelní vystoupení, kde spolu s Eliškou (Bouškovou – pozn. autora) hrajeme. Dneska shodou okolností s divadelním spolkem Kašpar hrajeme v Lomu u Tábora derniéru Othella od Williama Shakespeara. Mám tu čest Othella hrát a napadlo mě, že když je to poslední představení a končíme, tak bych byl moc rád, kdyby se tygřík jmenoval právě Othello, který nový příběh začne, a věřím, že v něm bude ve zdraví pokračovat,“ řekl kmotr Jan Potměšil.

Početná skupina rodin a návštěvníků se pak dočkala i Othella, který se zájemcům patřičně ukázal svým řevem. Dostal také dort, který ZOO věnovali návštěvníci z Prahy, kteří pravidelně na jih Čech jezdí. „Protože ale dnes dorazit nemohli, přijeli včera a přivezli tento krásný dort,“ dodal Ambrož.

Budějcká Drbna se připojuje ke gratulantům a Othellovi přeje dlouhý a krásný život plný dalších koťátek.

Štítky ZOO Dvorec, křest, tygr ussurijský, Jan Potměšil, Viktor Ambrož, Eliška Boušková, tygr, zoologická zahrada, herec, narozeniny, William Shakespeare, Sibiř, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ZOO Dvorec oslavila 10. narozeniny. A pokřtila malého tygra ussurijského  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.