Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

SOUTĚŽ: O Zlatou pivní pečeť se v Budějcích utká přes dvě stě pivovarů z různých koutů světa

Při Mezinárodním pivním festivalu v Českých Budějovicích se představí přes 250 pivovarů nejen z Čech, ale z celého světa. Pivovary nabídnou více než dvě stovky druhů piv. Osmadvacátý ročník jedinečné pivovarnické přehlídky se uskuteční od pondělí 12. do soboty 17. února. Jednou z novinek bude Budivoj, pivo vyrobené v limitované sérii speciálně pro festival.

Mezinárodní pivní festival se nově odehraje místo na českobudějovickém výstavišti v kulturním domě Gerbera. Při osmadvacátém ročníku prestižní přehlídky, která svým rozsahem i účastí nemá v České republice obdoby, se představí světoznámé nadnárodní pivovarnické koncerny, středně velké tuzemské pivovary, menší řemeslné pivovary i minipivovary. Rozpočet festivalu, kam loni za tři dny přišlo asi pět tisíc lidí, je 1,5 milionu korun. 

„Veřejné části festivalu předchází odborné degustace, ve kterých přes 200 přihlášených pivovarů bude usilovat o Zlatou pivní pečeť. Ocenění rozdáme ve 32 pivovarských kategoriích, porota udělí i ceny v kategorii ciderů. Medailisté se pak utkají o hlavní cenu World Beer Seal 2018 - Světovou pivní pečeť 2018, kterou porota udělí nejlepšímu pivu ze všech soutěžních vzorků. Soutěže se budou konat v hotelu Malý pivovar," uvedl  Alois Srb z pořadatelské agentury Revel.

Poprvé se degustací účastní pivovary z Chile, Mexika, tradičně pak z Ruské federace, Japonska, USA, Kazachstánu, Běloruska, Ukrajiny, Maďarska, Rakouska, Německa, Belgie, Irska, Španělska, Nizozemska, Polska a nejvíce zahraničních výrobců piva je ze Slovenska. Pivovary nabídnou tisíc vzorků.

Při prestižní soutěži bude rozhodovat na pět stovek degustátorů. Během jednoho dne se nalije deset tisíc skleniček. Soutěžit budou i výrobci minerálních vod z České republiky, Itálie, Ukrajiny, Slovenska a Ruska.

Veřejná část festivalu v kulturním domě Gerbera začne ve středu 14. února a potrvá do soboty 17. února. Denně od 16 do 24 hodin tam mohou návštěvníci ochutnat zlatavý mok nejen z evropských pivních velmocí, ale i piva nepříliš známá, ovšem neméně zajímavá, z různých koutů světa.

Pivovary představí svůj sortiment zhruba v pětatřiceti stáncích. „Bude se točit pivo více než čtyřiceti pivovarů, větší počet nám bohužel prostor nedovolí. Na čepu bude sto druhů piv. Návštěvníci ochutnají o oceněná piva, která vzejdou z odborných degustací," upřesnil Alois Srb s tím, že jednou z novinek bude pivo Budivoj, vyrobené v limitované sérii přímo pro 28. ročník festivalu. Prodávat se bude jak v plastovém obalu, tak točené. 

Pořadatelé připravili 600 míst k sezení a 200 míst na stání. Bude i možnost ochutnat piva z minipivovarů jako pivo z Brewery Český Krumlov, pivo z Třebíče, z Chotovin, Jílovic, piva z Modravy i Vrchlabí. „Návštěvníci  v Gerbeře budou moci ochutnat  také světový skvost, irské pivo Guinness, hned jeho několik druhů. Další perlou bude ruský stánek, kde se bude denně točit zhruba sedm druhů piv, speciály od světlých až po úplně nejsilnější tmavá piva, takzvané stouty. Nabídku doplní ještě řada evropských piv z Holandska nebo z Anglie, ale také lahvová piva z ruského trhu: půjde o zajímavé lahve, které mají krásné etikety. Tato piva se na našem trhu běžně nepohybují," prozradil Srb. Každý si bude moci koupit degustační korbel, u kteréhokoli stánku dostane ochutnávku jednoho decilitru piva za jednotnou cenu devět korun.

Ačkoliv hlavní roli při festivalu bude hrát samozřejmě pivo, o příjemnou atmosféru se v Gerbeře postarají hudební kapely různých žánrů. „Vstupenky si lze koupit za 99 korun v hotelu Malý pivovar a v turistickém a informačním centru v budově radnice, a nebo on-line. Za vstupenku na místě pak návštěvníci kulturního domu Gerbera zaplatí 130 korun," upřesnil Alois Srb.

Čtyři z vás ale mohou jít díky soutěži s Budějckou Drbnou na Mezinárodní pivní festival zdarma.

Soutěž o vstupenky na Mezinárodní pivní festival (14. – 17. února)

Díky soutěži s Budějckou Drbnou získají zdarma dva čtenáři po dvou vstupenkách na osmadvacátý Mezinárodní pivní festival v Českých Budějovicích. Stačí jen do pondělí 12. února do 10:00 hodin správně odpovědět na soutěžní otázku a čekat na slosování. 

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

Soutěž skončila

Pivo vyrobené v limitované sérii přímo pro 28. ročník Mezinárodního pivního festivalu má název Budivoj. Správně byla odpověď B.

Po dvou vstupenkách na Mezinárodní pivní festival, který se uskuteční od 14. do 17. února v Gerbeře v Českých Budějovicích, vyhráli Nataša Šimečková a Milan Bláha. Gratulujeme!

 

Autoři | Foto pivofestival.cz

Štítky pivo, festival, Pivní pečeť, soutěž, přehlídka, pivovar, České Budějovice, Česko, vstupenka, kulturní dům, degustace, Rusko, Ukrajina, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: O Zlatou pivní pečeť se v Budějcích utká přes dvě stě pivovarů z různých koutů světa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.