Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Budějcích vzniklo nové chráněné bydlení pro lidi s duševním onemocněním

Bydlení, které už od března mohou využívat lidé s duševním onemocněním, otevřela budějcká nezisková organizace Fokus. Pomáhá tak těm, kterým jejich onemocnění zkomplikovalo život, a nyní potřebují pomoci s návratem do běžného života.

Chráněné bydlení se nachází v okrajové části jihočeské metropole a jde o rodinný dům v řadové zástavbě, který na první pohled ničím nevybočuje.

Lidé, kteří v něm žijí, mnohdy strávili i několik let v psychiatrických léčebnách a jejich stav je stabilizovaný. Protože jejich onemocnění v minulosti zkomplikovalo rodinné vztahy a vazby, potřebují nový domov a pomyslný odrazový můstek, který by jim pomohl v navrátit se zpátky do běžného života.

„Sedm dnů v týdnu je v místě i odborný pracovník, který klientům pomáhá s praktickými záležitostmi jako jsou hledání zaměstnání, narovnání kontaktu s rodinou, vaření a podobně,“ uvedla Věra Michalicová, pracovnice pro vztahy s veřejností za Fokus České Budějovice.
Jedno takové bydlení už nezisková organizace Fokus, která pomáhá třem stům lidí na jihu Čech, provozuje v Branišovské ulici, kde ubytovává deset osob. Tento koncept se organizaci osvědčil jako funkční.

„V domě bydlí pět osob, kterým pracovníci pomáhají při získávání dovedností spojených s praktickým fungováním. Cílem je, aby se obyvatelé dokázali osamostatnit a zvládli časem žít spokojený život s nižší mírou podpory mimo chráněné bydlení. Jsme rádi, že jsme mohli tento projekt rozšířit a děkujeme městu i kraji, že nás v tom podporují,“ říká Zdeňka Kuviková, ředitelka Fokusu.

Dům byl podle Michalicové ještě před měsícem úplně prázdný, chyběl veškerý nábytek. Kromě nejzákladnějšího vybavení v kuchyni tam nebylo vůbec nic a na pořízení nutných věcí přispělo mnoho dárců. Těm zástupci organizace velmi děkují. Přesto ještě chybí některé důležité věci. V zahradním přístěnku chtějí zřídit malou dílnu pro klienty, uvítali by svěrák a nářadí pro kutily.
„Na zahradě je celoročně co dělat, zdejší obyvatelé chtějí vytvořit záhonky na pěstování zeleniny a chovat slepice,“ dodává Michalicová.

S tím vším jsou samozřejmě spojeny vstupní náklady. Aktivity klientů chráněného bydlení mohou zájemci finančně podpořit na této stránce a přispět tak na pomoc lidem s duševním onemocněním na jejich cestě k zotavení. Klienti Fokusu jsou většinou ti, kteří trpí schizofrenií, bipolární poruchou či těžšími formami depresí.

Od letošního ledna se Fokus přestěhoval do nových prostor na Novohradskou 71 v Českých Budějovicích, kde se 5. dubna od 14 hodin uskuteční Den otevřených dveří.

Autoři | Foto Fokus České Budějovice

Štítky nezisková organizace, Fokus, České Budějovice, nemoc, bydlení, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích vzniklo nové chráněné bydlení pro lidi s duševním onemocněním  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.