Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: V Borovanech finišují práce na pekle. Lucifer bude kázat z výšky

Ojedinělá atrakce se chystá pro návštěvníky Borovan na Budějovicku. Město na podzim otevře zcela renovované prostory, do kterých umístí stálou expozici pekla, která se navíc v období Vánoc promění do živé podoby. Součástí objektu bude i divadelní klub a zakázková expozice železnice. O všech novinkách hovoří starosta města Petr Jenkner.

Z jakých prostor se komplex skládá?
Nejnovější rekonstrukce se skládá ze dvou částí. Převážná většina tvoří pekelné prostory, druhá část je divadelní klub. K těmto objektům jsou napasované další prostory, které byly rekonstruované o několik měsíců dříve.

Prostory jsou tady nádherné. Až je škoda je zakrývat rekvizitami…
V určitém pohledu souhlasím. Podařilo se nám tady skutečně udělat nádherný interiér. Architektonické návrhy dělal Milan Bicera z nedalekých Ledenic a jsme s nimi maximálně spokojeni.

Co byste řekl, že bude největší lákadlo pekla?
Luciferovo doupě (úsměv). Nechali jsme si udělat vychytávku, kde Lucifer bude sjíždět po příchodu dětí na speciální lavici ze stropu a bude hříšníkům kázat z knihy hříchů. Další velkou zajímavostí je tobogán v další části objektu, po kterém mohou návštěvníci ke konci prohlídky sjíždět v upravených pytlích.

Celé prostory jsou kompletně hotové a stačí nainstalovat rekvizity?
Přesně tak. Čertovské prostory tvoří i čertovská hospoda, kde se bude například točit občerstvení do speciálních půllitrů ve tvaru rohů. Celá hospůdka bude čertovsky upravená. Každá místnost může být navíc jinak ozvučená. Celý barák je také klimatizovaný a věříme, že různé dílčí vychytávky, které navenek nebudou vidět, dají dětem i ostatním plno zážitků.

Tobogán bude pro děti také velká atrakce. Můžete říct, jaké máte od návštěvnosti očekávání?
Představy pochopitelně máme, ale stálou expozici budeme hodnotit až v jejím průběhu. Co se týče Peklománie, tak tam víme, že bude vyprodaná. Zájem byl enormní již do starých prostor. Odhad návštěvnosti Peklománie v uplynulém roce je 3 000 lidí, což je pro město podobné číslo jako počet turistů zajímající se o klášter. Tušíme tedy, že zájem o nové peklo bude mnohem vyšší.

Můžete říct cenu samotného tobogánu?
Stál 400 tisíc korun. A má certifikaci na únikové schodiště. Podobné tobogány se používají například ve školách jako únikovky.

Oproti staré Peklománii to bude obrovský rozdíl…
Ano. Prostory se změnily od A do Z. Návštěvníci se mohou těšit na zcela nové prvky a program. Navíc ve starém baráku nebyla půda, takže se vše odehrávalo pouze v přízemí. Teď už je to kompletně v celém objektu. Například u vstupu je na zdech další netradiční věc, a to ručně tahaná omítka v pěti vrstvách.

Kdy chcete prostory otevřít veřejnosti?
Přesný termín ještě nemáme, ale byl bych rád, kdyby to bylo zhruba v polovině října.

Prostory tedy budou přístupné celoročně? Jak jsou velké?
Ano. Peklománie jako taková bude pochopitelně v období Vánoc a několik týdnů před adventem. Po celý rok tu ale jinak bude stálá pekelná expozice o užitné ploše 700 metrů čtverečních.

Turisté a návštěvníci si mohou tedy vybrat, do jakého prostoru půjdou?
Ano. Kromě pekla připravujeme v druhé části objektu v půdním prostoru i další expozici.

Procházíme prostory a nemůžu se nezeptat na krov. Vypadá, že je původní.
To je! Je to krov z 18. století, a když se návštěvníci podívají zblízka, uvidí navrtávky, přes které stavební firma pod tlakem trámy napumpovala chemií a dřevěnými kolíky zašpuntovala. Krov je tím pádem ošetřen na dalších 300 let. Vše ostatní jako podlahy, stoly nebo schodiště jsou dělané z masivu na zakázku.

Zdi máte očesané do cihel. To byl také plán?
Jasně. Chtěli jsme zachovat původní krásu budov. Někde jsme museli sáhnout k drobným stavebním úpravám, protože například některé klenby byly opravdu ve špatném stavu a dělaly se nové, ale jinak jsou všude původní cihly a stavební firma je vlastně odkryla a začistila.

Kolik stála rekonstrukce těchto prostor?
Peklo a divadelní klub nás stály 32 milionů korun.

Borovany nejsou zase až tak velké, aby dokázaly takto investovat ze svého. Nebo se mýlím?
Opravdu se mýlíte (úsměv). S dotacemi nejsem kamarád a žádná dotace na to nešla. Všechny peníze jdou z našeho rozpočtu.

Pomáhá vám v tomto směru Borůvkobraní?
Ne. Obecně máme kulturu ve finančním měřítku oddělenou a funguje samostatně. Kde jsou přes rok třeba ztráty, dorovnáváme právě ziskem z Borůvkobraní, které samozřejmě do kulturní části patří. Borovanská kulturní mozaika nabízí téměř každý týden akce či koncerty a ne vždy dokážeme akci dostat alespoň na nulové peníze.

Peklo nikde jinde na jihu Čech není, že?
Ne. Jediné peklo máme my. Druhé je za Prahou, které vzniklo ale až po nás. Byli jsme se tam podívat a musím uznat, že tam vytvořili také něco fantastického.

Prostory z pekla vedou přes průchod do další části objektu. Co tam budete dělat?
Stálou expozici „Z Borovan vlakem tam a zpátky“. Bude to expozice, která bude nastiňovat železnici, která vedla už za Františka Josefa, tedy tehdejší Rakousko-Uhersko, přes České Velenice do Rakouska. Spolupracujeme na tom s Českými drahami. Byli tady i ředitel ČD a Technického muzea v Praze. S těmito institucemi máme dohodu, že do Borovan dostaneme exponáty, které tady na jihu Čech jinde nejsou. Když viděli místní prostory, tak do toho jdou s nadšením a my jsme strašně rádi. Budou tady i dva vagóny v podélném řezu z doby Františka Josefa. Jeden bude osobní, druhý nákladní. Expozice se bude otevírat v květnu 2019. Vagony se pro nás dělají na zakázku. Expozice bude pouze naše a bude stát tři miliony korun. Prostory jsou dělané kompletně ze dřeva. Nejsou tam žádné hřebíky… podlahu máme dotaženou z Holandska a je kompletně s konstrukcí přizpůsobena tak, aby měla nosnost 300 kilogramů na metr čtvereční.

Co dále v této expozici plánujete?
Model vlakového nádraží Borovan v určitém poměru s tím, že dráha povede do zastávek v Radosticích a Trocnově a bude mezi zastávkami samozřejmě jezdit i samotný vláček. Dělají to pro nás modeláři z Českých Budějovic a je to opět všechno ruční výroba na zakázku. Plocha celé expozice bude přes 200 metrů čtverečních.

Poslední část tohoto objektu je divadelní klub. Prozradíte plány v těchto prostorech?
Kdysi dávno jsem byl v Paříži, kde si člověk sedne, dá si něco k jídlu a pití a na podiu probíhá nějaký kabaret. A něco podobného bude tady také. Navíc prostory jsou multifunkční. Kromě divadla a kabaretu se hlediště může přestavět na klasické stupňované nebo z podia může být molo. Variant je tady tedy několik a klub mohou využívat nejen divadelníci a ochotníci, ale i školky, školy a další subjekty.

Kdy začnete s provozem?
V září nebo říjnu začneme s divadelním festivalem. Už teď máme přihlášených mraky divadelníků. Pevný harmonogram se pomalu skládá. Máme o prostory zájem i od lidí na různé přednášky nebo cestopisná vyprávění. Užitná plocha klubu je 350 metrů čtverečních.

Možná mi tu chybí prostory na ubytování…
Je to další věc a víme o tom. Máme představu, že bychom ubytování vybudovali nad rekonstruovanou vinárnou, což je objekt vedle tohoto. Tím, že máme v Borovanech velký kulturní program, máme i zájem o ubytování pro herce a přednášející. V místních ubytováních je často plno, takže chceme tento problém vyřešit a rádi bychom se tomu věnovali v blízkém horizontu.

Štítky Lucifer, peklománie, Borovany, Petr Jenkner, Vánoce, metr čtvereční, František Josef I., České dráhy, Česko, Praha, advent, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V Borovanech finišují práce na pekle. Lucifer bude kázat z výšky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.