Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sociální start-up Návštěvy POTMĚ se rozšiřuje do Českých Budějovic

Čtyřicet procent Čechů pečuje o své rodiče a minimálně jedno nezletilé dítě. Na stárnutí populace, kvůli kterému bude podle dat ČSÚ v roce 2050 každý třetí obyvatel starší 65 let, reaguje sociální start-up Návštěvy POTMĚ. Ten rovněž pomáhá nevidomým s uplatněním na trhu práce.

Nápad ze života

Služba zprostředkovává plnohodnotná pracovní místa nevidomým a slabozrakým a zároveň pomáhá seniorům tam, kde jim hrozí samota. Senioři tak mají díky pestré nabídce aktivit ze strany nevidomých novou příležitost vrátit se ke svým oblíbeným činnostem z mládí, nebo jen získat společnost pro povídání a vzpomínání. „Návštěvy POTMĚ začaly příběhem nevidomé Aleny a autorky nápadu Petry. Zatímco nevidomá Alena docházela se svou terapeutickou fenkou na návštěvy za šestadevadesátiletou seniorkou, Petra hledala člověka, jenž by s její babičkou procvičoval cizí jazyky. Není to nápad od stolu, ale ze života. Návštěvy POTMĚ jsme spustili v březnu v Praze. Za tři měsíce jsme se dostali do čtyř městských částí, kde zpestřujeme čas seniorům v odlehčovacích centrech, domovech a bytech s pečovatelskou službou,“ vysvětluje dosavadní fungování Návštěv POTMĚ v Praze vedoucí projektu Gabriela Drastichová. Nevidomí a slabozrací mohou díky vlastním zkušenostem a pravidelnému vzájemnému kontaktu včas rozpoznat a podchytit úbytek zraku i sluchu u seniora a s adaptací na takovou změnu pomoci.

Návštěvy POTMĚ to vezmou za vás

O seniora v domácnosti pečují v Česku v 80 % případech ženy ve věku 40 až 65 let „Jedním z cílů Návštěv POTMĚ je pomoci těmto ženám i ostatním pečujícím a dopřát jim chvilku pro sebe, bez výčitek, že dali na chvíli přednost sobě před rolí pečovatele,“ vysvětluje Drastichová a dodává: „V Návštěvách POTMĚ nyní pracuje sedm nevidomých a slabozrakých v Praze. V Českých Budějovicích, kam se služba od června rozšířila, budou za seniory docházet dvě nevidomé mladé dámy. Podle poptávky budeme případně do týmu nabírat nové návštěvníky.“

Kultura, procházky i vaření

V Českých Budějovicích budou navštěvovat a trávit se seniory společné chvíle Šarlota Kušnírová a Ema Fenclová. „Rodiče mě již od dětství podporovali ve všem, co pro mě bylo v životě důležité. Podporu a radost bych proto chtěla předat i já osamělým lidem. Mou předností jsou jazyky, plynně ovládám angličtinu a španělštinu. Se seniory si můžeme zahrát i společenské hry, uvařit si něco dobrého, navštívit výstavu či jinou kulturní akci,“ říká Šarlota.

Tisková zpráva

Štítky start-up, potmě, návštěva, České Budějovice, Český statistický úřad, Praha, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sociální start-up Návštěvy POTMĚ se rozšiřuje do Českých Budějovic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.