Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ANKETA: Budějcké trávníky zdobí květnaté pásy. Nejsou ale jen na okrasu

Budějckou Stromovku a kampus Jihočeské univerzity zdobí už druhým rokem květnaté pásy. Za jejich vznikem stojí Ekologie obnovy při katedře botaniky Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. Vytvořeny byly proto, aby zdobily okolí, ale i pomohli mnoha různým živočichům.

První květnaté pásy byly v Budějcích osery předloni na podzim a vloni na jaře. Jde o vybrané plochy v parku Stromovka a v areálu Jihočeské univerzity a Biologického centra Akademie věd České republiky. Kromě podpory původních druhů kvetoucích rostlin a zlepšení estetického dojmu z městské zeleně, by měly květnaté pásy pomoci také mnoha různým živočichům. Všechny plochy sledují kromě botaniků také entomologové z Cally a Entomologického ústavu AV ČR. Zaměřují se především na denní motýly a samotářské včely, kterým by květnaté pásy měly pomáhat nejvíce.

„Jako květnaté pásy označujeme plochy oseté rostlinami, které mají vytvořit esteticky zajímavé prostředí a zároveň v městské či zemědělské krajině podpořit biodiverzitu. Směsi semínek neobsahují žádné trávy, kterých bývá obvykle ve městech dost,“ vysvětluje Lenka Šebelíková z pracovní skupiny Ekologie obnovy.

„Chtěli bychom veřejnosti ukázat, že městské trávníky nemusí být pouze sterilními, krátce střiženými plochami. I v městském prostředí může poměrně jednoduchým způsobem vzniknout kvetoucí enkláva lákající motýly, včely a další zajímavé živočichy,“ dodává Klára Řehounková ze skupiny.

Letošní sezóna byla na květnatých pásech podle věců mimořádně úspěšná. „Při monitoringu bylo často nemožné zaregistrovat všechny přítomné zástupce hmyzu. Bzučící květnaté pásy ostře kontrastovaly s okolními krátce střiženými trávníky, které zůstávaly většinou téměř bez života,“ říká entomolog Jiří Řehounek z Cally.

Líbí se vám nápad květnatých pásů?

Celkem hlasovalo177 čtenářů

Tisková zpráva

Štítky květnáté pásy, rostliny, Stromovka, kampus, trávník, živočichové, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, Biologické centrum AV ČR, Česko, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Budějcké trávníky zdobí květnaté pásy. Nejsou ale jen na okrasu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.