Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Balonové létání ukončí letní turistickou sezonu na Lipensku

Prohlédnout si krásy Lipenska z pohodlí koše horkovzdušného balonu mohou všichni ti, kteří se rozhodnou využít nabídky Turistického spolku Lipenska. Ten chystá na sváteční pátek 28. září první ročník zážitkové atrakce, při které se zájemci po zaplacení lístku proletí v balonu nad touto jedinečnou krajinou. Organizátoři očekávají, že k nebi vzlétne zhruba dvacet balonů.

Kromě zprostředkování neopakovatelných zážitků pro milovníky jihočeského moře je cílem zářijového balonového létání prodloužení letní sezóny a její originální zakončení.

Lipensko je charakteristické fascinující přírodou s klikatící se řekou Vltavou a 42 kilometrů dlouhým Lipnem. Široké údolí s rozlitou vodní hladinou je z jedné strany ohraničeno lesnatými hraničními hřebeny s horami Plechý (1378 metrů), Smrčina (1332 metrů) a Vítkův kámen (1035 metrů) a z druhé strany přírodou vojenského výcvikového prostoru Boletice. Do této úžasné krajiny je od Stožce až po Rožmberk citlivě zasazeno celkem jedenáct obcí. Lákavá je tak nádherná symbióza života lidí uprostřed krásné přírody z ptačí perspektivy.

Nad Lipnem občas vidíme vyhlídkové lety, ale z letadla je to zážitek jen na chvilku. Romantický let horkovzdušným balónem, to je úplně něco jiného. Proto ho chceme každému zájemci zprostředkovat. Každý se 28. září může na chvíli stát dobrodružným vzduchoplavcem a z balonového koše si užít Lipna jak ho dosud nikdy nezažil,“ popisuje chystanou akci Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska a hlavní organizátor akce.

Lipensko je ze vzduchu sice velice atraktivní, ale pro balonové létání ne úplně optimální. „Směr větru se tu často točí, ale ani bezvětří není bez problému. Velká voda Lipna může být právě za bezvětří pro přistání balonu nepříjemnou pastí. Kromě toho je nedaleko vojenský prostor Boletice a Národní park Šumava, nad kterými se létá ve zvláštním režimu, a konečně jsou nedaleko hranice s Rakouskem,“ vyjmenoval specifika oblasti Pavel Božoň z firmy Lety balonem, s.r.o., který je spoluorganizátorem a také praktickým ověřovatelem možností létat na Lipensku. A loni se mu povedlo nad Lipensko „pověsit“ hned dvacítku balonů najednou.

Akce se koná již podruhé, nultého ročníku se loni zúčastnila zhruba stovka pasažérů, z různých koutů Čech, ale i z Rakouska. Kdyby počasí přálo, mohl to být i trojnásobek. Z původně tří dnů se kvůli počasí létalo jen jeden. Stejné problémy mohou nastat i letos, při nepřízni počasí se termín letu posune na sobotu 29. září ráno. Kdyby ani pak počasí nepřálo, pasažéři se zakoupenou letenkou nemusí truchlit, protože letenka bude platit ještě dva roky poté a pasažér si po domluvě s balonáři může termín i místo vybrat sám, se startem nejen na Lipensku, ale na většině území České republiky.

Letenky pro Balonové létání nad Lipnem, v termínu 28. až 30. září je možné si objednat na všech regionálních informačních střediscích, na všech obcích a všech ubytovatelů v regionu Lipenska od Stožce po Rožmberk. Hlavní let je naplánovaný na 28. září Nesmí letět děti mladší osmi let, nebo menší než 140 centimetrů, stejně tak nesmí letět těhotné ženy. V případě, že nebude v daném termínu pro létání vhodné počasí, letenka platí ještě další dva roky a klient si může vybrat místo startu sám, podle odletových míst balonáře. Pro letenku a více informací si můžete napsat na: e-mail: jiri.manek@tslipenska.cz, nebo kdykoli zavolat na mobil: +420 731 530 475, případně se rovnou obrátit na balonáře +420 777 292 250. Ale pozor, pro zlevněnou cenu za letenku je třeba uvést heslo „Turistický spolek Lipenska“.

„V létě jsou prakticky všechna lůžka na Lipensku obsazená, jakmile ale skončí prázdniny, návštěvnost rychle klesá. Lidé jsou zde na cestovním ruchu závislí a sezona je příliš krátká, proto všichni v regionu hledáme cesty, jak ji prodloužit, a přitom návštěvníkům nabídnout něco co je zaujme a potěší. Letos nám nahrává, že v době konání akce na svatého Václava je prodloužený víkend,“ vysvětlila jeden z důvodů organizace Balonového létání na Lipensku Irena Pekárková, starostka Černé v Pošumaví.

Jedním z těch, kteří si loni přijeli zalétat balonem, byl Stanislav Hadrava z Dolan u Čkyně na Prachaticku s rodinou. „Celý život jsem to chtěl vyzkoušet. Díky nabídce Turistického spolku Lipenska se mi sen splnil a opravdu to stálo za to,“ uvedl Hadrava.

Tisková zpráva | Foto Jana Kroneislová

Štítky společnost, let, balon, vzduch, koš, Lipensko, příroda, Vodní nádrž Lipno, horkovzdušný balon, krása, Rakousko, Česko, Boletice, Stožec, Jiří Mánek, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Balonové létání ukončí letní turistickou sezonu na Lipensku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.