Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Holašovice oslavily dvacet let na seznamu památek Unesco. Otevřely novou kovárnu

Obnovenou historickou kovárnu představily Holašovice u příležitosti dvacátého výročí zapsání obce na seznam památek Unesco. Nově otevřená kovárna bude lákadlem pro veřejnost. Opravy vyšly na skoro 2,7 milionu korun.

Kovárna dříve sloužila také jako hasičská zbrojnice. I na ní najdou návštěvnící vzpomínku v nově zrekonstruované budově. „Je tam expozice kovářského řemesla, jak uměleckého, tak tvrdé, syrové kovařiny. Je to víceméně tak, jak pamětníci řekli. Je tam staročeská výheň, znovuobnovené klenby, měch i elektricky poháněná výheň. Jsou tam staré kovadliny, staré vrtačky, brusky, máme ještě připravenou starou kovářskou pilu a kovářské náčiní,“ řekl starosta Holašovic Jan Jílek.

Kovárnu si turisté mohou prohlédnout zvenčí, bude do ní vidět. Obec opravila i domek, v němž kovář žil, teď tam funguje koloniál. Kováři budou řemeslo předvádět při vybraných akcích. Kovárna nemůže fungovat komerčně, kvůli dotaci z programu IROP, o niž obec zažádala.

Součástí oslav bylo také představení 3D modelu vesnice. „Model zobrazuje centrum obce a umístěn bude v našem turistickém informačním centru, kde si jej může prohlédnout i veřejnost. Zároveň bude mobilní, aby mohl sloužit k propagaci Holašovic i na jiných místech,“  řekl starosta.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky Holašovice, UNESCO, slavnosti, kovárna, Světové dědictví UNESCO, Jan Jílek, řemeslo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Holašovice oslavily dvacet let na seznamu památek Unesco. Otevřely novou kovárnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.